Muinaisrannat Suomessa ja niiden merkitys Itämeren vaiheiden tutkimuksessa - Argillander, Essi (My University, 2025)
Tässä työssä tarkastellaan Itämeren altaan rannoille syntyneitä muinaisrantoja. Työssä käsitellään sitä, milloin ja miten muinaisrannat ovat muodostuneet, millaisia erilaisia muinasrantatyyppejä on olemassa sekä sitä, miten niiden avulla on onnistuttu määrittelemään Itämeren altaan kehityksen vaiheita. Työssä käsitellään myös yleisimpiä jääkausiajan muodostumien ajoituksessa käytettäviä ajoitusmenetelmiä. Muinaisrannat ovat mannerjäätikön vetäytymisen jälkeen muodostuneita muodostumia, jotka voidaan jakaa muodostumistavan perusteella kahteen ryhmään: kasautumismuotoihin ja kulutusmuotoihin. Muodostumisprosessin tärkeimmät tekijät ovat rantavoimat sekä maankohoaminen. Muinaisrantoja on muodostunut Itämeren altaan alueelle sekä jääjärvien rannoille. Muinaisrantojen esiintymispaikkojen sekä korkeusasemien avulla on pystytty selvittämään Itämeren altaan eri vaiheita. Eksakteja iänmäärityksiä Itämeren altaan vaiheista ja muinaisrannoista itsessään on tehty erilaisten ajoitusmenetelmien avulla. Ajoitusmenetelmiä, kuten radiometrisiä ajoitusmenetelmiä ja biostratigrafiaa, on käytetty yksin tai useampaa menetelmää kerralla ajoitettaessa jääkauden aikaisia ja sen jälkeisiä muodostumia sekä tapahtumia. Muinaisrannat ovat tärkeä apuväline ajoitettaessa jääkauden aikaisia ja jälkeisiä tapahtumia. Ne ovat tärkeitä niin tutkimuksen ja opetuksen kuin myös virkistyskäytön näkökulmasta.
Keywords: muinaisrannat, Itämeren allas, jääkausi, rantavoimat, maankohoaminen, ajoitusmenetelmät