Kehitysvuoropuhelu-menetelmän toteutuksen prosessiarviointi. Tapaustutkimus: KVP Matinkylän Omenatarhassa esimiehen ja HR-asiantuntijan näkökulmasta - Järvi, Sampo (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkimuksessa seurattiin työntekijälähtöisen Kehitysvuoropuhelu-menetelmän käytännön toteutusprosessia esimiehen ja HR-asiantuntijan muodostaman työparin näkökulmasta. Tutkimuksessa etsittiin prosessin onnistumisen kannalta keskeisiä taitekohtia ja tekijöitä. Tutkimus oli osa Työterveyslaitoksen TOIMI-hanketta, jossa tutkittiin työntekijälähtöisten menetelmien käyttöä vanhuspalveluita tuottavissa organisaatioissa. Tutkimuksessa käytettiin kehittävän työntutkimuksen tutkimusotetta. Tutkimus oli luonteeltaan kvalitatiivinen tapaustutkimus. Tiedonhankinnan menetelminä käytettiin pääasiassa osallistuvaa havainnointia ja haastatteluja. Tutkimuksen tärkeimmät havainnot olivat Kehitysvuoropuhelun onnistumisen sidonnaisuus ajanhallintaan ja aikataulutukseen. Lisäksi menetelmän henkilösidonnaisuus osoittautui olennaiseksi tekijäksi toiminnan sujuvuuteen vaikuttavana asiana. Laajemmassa kontekstissa tutkimus toi esiin työn kehittämisen ja hiljaisen tiedon yhtymäkohtia. Tutkielmassa esitellään Kehitysvuoropuhelun jatkokehittämistä alun perin ohjelmistokehityksen tarpeisiin suunniteltujen ketterien menetelmien oppeja hyödyntäen.