Epäorgaaninen napsautusreaktio (iClick) ja sen käyttö biokonjugointimenetelmänä - Morozova, Aleksandra (My University, 2025)
Napsautusreaktiot ovat bio-ortogonaalisia kemiallisia reaktioita, jotka ovat tunnettuja niiden nopeudesta, korkeasta saannosta sekä helppokäyttöisyydestä. Näiden monipuolisten ominaisuuksien ansiosta niille on löydetty käyttöä monella tieteenalla. Napsautusreaktioiden poikkeuksellisen nopeuden ja selektiivisyyden ansiosta on jopa onnistettu leimaamaan biomolekyylejä. Kuitenkin niiden epäorgaanista vastinetta on tutkittu huomattavasti vähemmän, vaikka se tarjoaa lupaavan vaihtoehdon orgaanisille luminoiville leimoille. Epäorgaaninen napsautusreaktio esiteltiin nimeltään ensimmäisen kerran Viegon tutkimuksessa vuonna 2011. Tässä tutkimustyössä hänen onnistui suorittaa 1,3 – dipolaarisen sykloadditioreaktio, mutta käyttäen lähtöaineina metalliatsidi -ja metalliasetylidiyhdisteitä. Hänen tutkimuksensa pohjalta syntyi tutkimussuunta, joka keskittyi erilaisten organometallikompleksien synteesiin. Kyseiset metallikompleksit keskittyvät erilaisin metallien ominaisuuksien ja niihin sijoittuviin ligandien sovelluksiin, joita voidaan käyttää erilaisiin biokonjugointimenetelmiin. Epäorgaanisen napsautusreaktion avulla ligandien asettaminen onnistuu helposti ja nopeasti huoneen lämpötilassa.
Keywords: bio-ortogonaalinen, napsautusreaktio, epäorgaaninen napsautusreaktio, metallikompleksi