”Minulla on suhteita!” Kaupan alan työntekijöiden kokemuksia suhteiden avulla työllistymisestä - Virtanen, Essi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tarkastelin tutkielmassani suhteiden avulla työllistymistä kaupan alalla. Tutkielmani on rajattu koskemaan vähittäiskauppaa, joka sisältää päivittäistavara-, erikois- ja tavaratalokaupan. Aihetta on tutkittu jonkin verran, mutta ei kaupan alan näkökulmasta. Tarkastelin keräämäni aineiston avulla, miten kaupan alan työntekijät kokevat suhteiden avulla työllistymisen, miten kaupan alan työntekijät työllistyvät suhteiden avulla ja millaisia suhteita kaupan alalla työskentelevät käyttävät. Tutkielmani teoreettisena viitekehyksenä käytin sosiaalisen verkoston ja sosiaalisen pääoman teorioita. Aineistoni muodostuu yhdeksän henkilön teemahaastatteluista. Aineistossa on neljätoista työsuhdetta, jotka on saatu suhteiden avulla. Analysoin keräämäni aineiston sisällönanalyysiä käyttäen. Aineistostani löytyi viisi pääteemaa ja yksitoista alateemaa. Pääteemat olivat seuraavanlaiset: työllistymisen tavat, työllistymiseen vaikuttavat suhteet, suhteiden hyödyt, suhteiden ristiriitaisuus ja suhteiden avulla työllistymisen kääntöpuolet. Alateemoja muodostui kymmenen: aktiivinen suosittelija tai aktiivinen suosittelijan käyttö työnhaussa, vahva suhde, heikko suhde, tiedonsaanti, suosittelun saaminen, suhteiden hyväksyttävyys, suhteiden kyseenalaistettavuus, häpeä, suosittelijana toimimisen riskit ja suoriutumispaineen kokeminen. Keräämäni aineiston perusteella voidaan todeta, että suhteista on hyötyä työllistymisessä kaupan alalla. Haastateltavat kokivat suhteiden avulla työllistymisen hyväksyttävänä, mutta siinä nähtiin paljon myös ristiriitaisuutta. Suhteita hyödynnettiin siten, että haastateltavat käyttivät itse aktiivisesti suosittelijaa tai suosittelija oli itse aktiivinen ja tarjosi joko tietoa avoinna olevasta työpaikasta tai suositusta. Tutkielmani mukaan kaupan alan työntekijät hyödynsivät omassa työllistymisessään erityisesti omia sukulaisiaan ja ystäviään, kuten vanhempia, isovanhempia, sisaruksia ja läheisiä ystäviä.