Mobiililaitteiden käytön yhteys alle 18-vuotiaiden tunnesäätelyyn - Iho, Kaisa; Valtonen, Aapo (My University, 2025)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, minkälainen yhteys alle 18-vuotiaiden mobiililaitteiden käytöllä on heidän tunnesäätelyynsä. Aihe on yhteiskunnallisesti merkittävä, eikä siitä ole aiemmin tehty systemaattista katsausta tai meta-analyysia. Hypoteesina oli, että mobiililaitteiden käytön ja tunnesäätelyn vaikeuksien välillä on positiivinen korrelaatio. Mobiililaitteiden käyttö määriteltiin eri tutkimuksissa joko ongelmakäyttönä, riippuvuuden riskinä, käyttöaikana tai näiden yhdistelmänä. Aikaisemmassa tutkimuksessa on esitetty, että mobiililaitteiden käyttö saattaa toimia tunnesäätelyä vaativissa tilanteissa epäadaptiivisena säätelykeinona, joka mahdollisesti vähentää tilanteita, joissa tunnesäätelyä voi harjoitella. Lasten mediankulutuksella on myös havaittu aikaisemmissa katsauksissa negatiivinen yhteys tunnesäätelyyn liittyviin kehityksellisiin tekijöihin, kuten kognitiiviseen suoriutumiseen ja toiminnanohjaukseen. Tutkimus suoritettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, ja katsaukseen valikoitui yhteensä 18 artikkelia neljästä eri tietokannasta (PubMed, ERIC, APA PsycInfo ja APA PsycArticles). Lisäksi systemaattiseen katsaukseen liitettiin meta-analyysi, johon sisällytettiin 13 systemaattisen katsauksen artikkeleista. Katsaukseen valikoituneissa artikkeleissa tarkasteltiin keski-iältään alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten mobiililaitteiden käytön ja tunnesäätelyn välistä yhteyttä. Systemaattisen katsauksen tulokset osoittivat kohtalaisen johdonmukaisesti positiivisen yhteyden mobiililaitteiden käytön ja tunnesäätelyn vaikeuksien välillä, ja näitä tuloksia vahvisti meta-analyysin tulos, r = .355, 95 % CI [.252, .459]. Meta-analyysin luotettavuutta heikensi kuitenkin suuri heterogeenisyys tutkimusten välillä. Systemaattisen katsauksen tulosten perusteella näyttää siltä, että alle 18-vuotiaiden mobiililaitteiden käyttö on positiivisesti yhteydessä tunnesäätelyn vaikeuksiin, eli mitä enemmän mobiililaitteiden käyttöä tai siihen liittyviä ongelmia, sitä enemmän tunnesäätelyn vaikeuksia. Yhteys on kuitenkin vain korrelatiivinen, eikä tämän tutkimuksen perusteella voida päätellä syy-seuraussuhteita. Jatkotutkimusta tarvitaan, jotta ilmiön syitä voidaan ymmärtää paremmin ja jotta lasten ja nuorten mobiililaitteiden käytölle voidaan luoda esimerkiksi ruutuaikasuosituksia.
Keywords: tunnesäätely, tunteet, mobiililaitteet, puhelimet, lapset, nuoret