Kohtaamista ja kynnyksetöntä tukea : Kouluun kiinnittymisen tukeminen kouluvalmentajien ja sivistysjohtajien kuvailemana - Ryyppä, Venla; Syrjämäki, Saana (My University, 2026)
Kouluun kiinnittyminen on tärkeä osa poissaolojen ehkäisyä. Kouluun kiinnittyminen ymmärretään prosessina, joka rakentuu toiminnallisesta, tunneperäisestä, kognitiivisesta ja informatiivisesta ulottuvuudesta. Poissaolojen lisääntyminen korostaa tarvetta varhaiselle tuelle ja yksilölliselle kohtaamiselle. Kouluvalmentajia on palkattu uudeksi tukimuodoksi vahvistamaan oppilaiden kouluun kiinnittymistä ja yhteisöllisyyttä. Heidän työtään ohjaavia raameja on vähän. Kouluun kiinnittymisen tukemista ja kouluvalmentajatoiminnan toteutusta kunnissa muovaavat talous, rakenteet ja paikalliset ratkaisut. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tarkastella kouluun kiinnittymisen tukemista, ja erityisesti kouluvalmentajan osaa siinä. Tavoitetta ja tutkimusta ohjasivat neljä tutkimuskysymystä: miten kouluvalmentajat pyrkivät vaikuttamaan oppilaan kouluun kiinnittymisen tukemiseen, miten kouluvalmentajat arvioivat omia taitojaan tukea oppilaan kouluun kiinnittymistä, millaisia arvoja esiintyy kouluvalmentajien työtehtävien kuvauksissa ja miten sivistystoimi perustelee kunnan ratkaisuja kouluun kiinnittymisen tukemiseksi. Kouluvalmentajia ja heidän näkökulmastaan tehtyä tutkimusta kouluun kiinnittymisen tukemisesta on vähän, ammattiryhmän ollessa verrattain uusi. Tutkimus on tarpeellinen sen tuottaessa tietoa kouluvalmentajien työtehtävien, taitojen ja arvojen yhteydestä kouluun kiinnittymisen tukemiseen sekä kuntien toimintatavoista. Tieto auttaa tukemaan oppilaiden kouluun kiinnittymistä kokonaisvaltaisemmin. Tutkimuksen aineistona on yhdeksän kouluvalmentajan ja kolme sivistysjohtajan haastattelua. Aineisto kerättiin kouluvalmentajilta teemahaastatteluilla ja sivistysjohtajilta puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että kouluvalmentajien työ tukee eniten toiminnallista ja tunneperäistä kiinnittymistä. Tuloksena on myös yhteistyön tärkeys kouluun kiinnittymisen tuen mahdollistamisessa. Kouluvalmentajat arvioivat osaavansa parhaiten tunneperäisen kiinnittymiseen tukemiseen liittyviä taitoja. Havaintona taidoista on, että kouluvalmentajan työtä voi tehdä ja kouluun kiinnittymistä tukea monella tapaa, eri taitoja hyödyntäen pyritään kuitenkin samaan tavoitteeseen. Työtehtävien kuvauksissa eniten esiintyviä arvoja ovat hyväntahtoisuus ja itseohjautuvuus. Kunnissa poissaolojen ehkäisy ja niiden syiden selvittäminen on lähtökohtana kouluun kiinnittymisen tukemiselle. Kouluista pyritään tekemään turvallisia paikkoja, joissa oppilas saa oikeantasoista opetusta.
Keywords: koulupoissaolot; kouluvalmentaja; kouluun kiinnittyminen; kouluun kiinnittymisen tukeminen