Dexmedetomidiinin farmakologisiin ominaisuuksiin perustuva käyttö - Ahola, Mikko (My University, 2019)
Dexmedetomidiini on erityisesti teho-hoidossa käytetty rauhoittava lääke. Sen rauhoittava vaikutus muistuttaa luonnollista unta josta potilaat ovat helposti herätettävissä. Sillä on lisäksi kipua lievittävä vaikutus ja se vähentää sympaattisen hermoston aktiivisuutta. Verenpaineeseen sillä on kaksivaiheinen vaikutus eli korkeilla pitoisuuksilla havaitaan verenpaineen kohoamista ja matalilla pitoisuuksilla verenpaineen laskua. Sillä on myös sykettä alentava vaikutus joka riippuu sen pitoisuudesta elimistössä. Tämä syventävien opintojen kirjallinen työ on kirjallisuuskatsaus, jossa käsitellään julkaistun kirjallisuuden pohjalta dexmedetomidiinin farmakokinetiikkaa, vaikutuksia ja suonenulkoisia antotapoja. Kirjallisuuden valossa dexmedetomidiini imeytyy hyvin ihonalaisesti ja nenään annosteltuna. Se on siten käyttökelpoinen myös potilailla joilla suonensisäinen annostelu ei ole paras annostelumuoto. Suun kautta annosteltuna dexmedetomidiini ei ole erityisen käyttökelpoinen lääke, sillä vain pieni osa annostellusta lääkkeestä saavuttaa kohdekudokset.
Keywords: dexmedetomidiini, farmakokinetiikka