Propofoli ja inhaloitavat kaasuanesteetit yleisanestesiassa - Kevarinmäki, Petri (My University, 2022)
Opinnäytetyönä tehdyssä syventävien opintojen kirjallisessa työssä käsittelen propofolin ja inhaloitavien kaasuanesteettien käyttöä yleisanestesiassa. Inhaloitavilla kaasuanesteeteilla tarkoitetaan tässä työssä desfluraania, isofluraania ja sevofluraania. Typpioksiduulia (NO) ei käsitellä. Työn alussa käyn läpi kunkin hypnootin farmakologiaa. Tämän jälkeen kuvataan näiden aineiden käyttöä nykyaikaisessa yleisanestesiassa. Huomioita kiinnitetään erityisesti hypnoottien annostelumenetelmiin ja lääkeaineiden väliseen synergismiin. Seuraavissa kappaleissa vertaillaan propofolin ja inhaloitavien kaasuanesteettien vaikutusta postoperatiiviseen kipuun, postoperatiiviseen kognitiiviseen dysfunktioon ja postoperatiiviseen pahoinvointiin. Lisäksi tarkastellaan, onko hypnootin valinnalla merkitystä syövän ennusteeseen onkologisessa kirurgiassa. Ennen yhteenvetoa perehdytään vielä inhaloitavien kaasuanesteettien ilmastovaikutuksiin. Lääketieteen opintojeni yhteydessä olen huomannut vaihtelua hypnoottien käytössä. Huomioideni mukaan anestesiologeilla on erilaisia perusteita hypnootin valinnassa. Opinnäytetyössä on tarkoitus saada käsitys eri hypnoottien hyödyistä ja haitoista.