Automaatit osana japanilaista teknologiakulttuuria - Suominen Jaakko (Tekniikan Historian Seura, 2022)
Kun ensimmäisen kerran matkustin vuoden 2007 tammikuussa Japaniin, yksi katukuvassa erityisesti silmiin pistänyt asia oli erilaisten automaattien valtava määrä. Automaatit ovat läsnä kaikkialla. Niitä voisi siis kutsua ubiikiksi ilmiöksi (ubiquitous) Japanissa.  Käsittelen tässä katsauksessa japanilaisten myyntiautomaattien historiaa ja automaateille annettuja merkityksiä.