Transformationaalisen johtamisen yhteys työntekijöiden työhön sitoutumiseen - Härmä, Anniina (My University, 2025)
Työntekijöiden sitoutuminen muuttuvassa organisaatiossa on edellytys toiminnan jatkuvuudelle ja sujuvuudelle. Transformationaalisella johtajuudella on havaittu olevan monia myönteisiä seurauksia niin yksittäiselle työntekijälle kuin organisaatiolle. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvata transformationaalisen johtamistyylin yhteyttä työntekijöiden työhön sitoutumiseen. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaku tehtiin maaliskuussa 2021 viiteen tietokantaan, jotka olivat kansainväliset PubMed, CINAHL, ABI / Inform Collection ja Business Source Complete sekä kotimainen Medic. Tiedonhaku tuotti 599 hakutulosta, joista mukaanotto- ja poissulkukriteerien pohjalta katsaukseen valittiin yhdeksän kansainvälistä tutkimusta. Tutkimukset analysointiin sisällönanalyysillä. Tutkimuksista suurin osa sijoittui terveydenhuollon kontekstiin. Tulosten perusteella transformationaalinen johtamistyyli on yhteydessä työntekijöiden työhön sitoutumiseen. Transformationaalinen johtajuus voi lisätä työhön sitoutumista suoraan yksittäisenä tekijänä, mutta myös epäsuorasti. Transformationaalisen johtajuuden kautta voidaan edistää työntekijän proaktiivisuutta, sisäistä motivaatiota ja autonomiaa, jotka vahvistavat työhön sitoutumista. Myös transformationaalisen johtamistyylin omaavan johtajan ominaispiirteillä voidaan havaita yhteys työhön sitoutumiseen, mutta sitoutumiseen vaikuttavat myös muut asiat kuten johtajan henkilökohtaiset ominaisuudet ja työssä koettu autonomian tunne. Jatkotutkimusta voitaisiin tehdä esimerkiksi selvittämällä isommassa terveydenhuollon organisaatiossa hoitotyöntekijöiden näkemyksiä sitoutumiseen vaikuttavista tekijöistä, jolloin saataisiin arvokasta tietoa heidän näkökulmastaan. Tutkimuskohteena voisi olla esimerkiksi, miten sitoutumiseen vaikuttavat tekijät eroavat vastavalmistuneilla verrattuna jo pidempään alalla työskennelleihin ja mitä merkitystä alueellisilla asioilla on sitoutumiseen.
Keywords: transformationaalinen johtaminen, työhön sitoutuminen