Arviointi opettajan kokemana – opetussuunnitelman linjaukset ja arvioinnin arjen todellisuus - Himanen, Silvia (My University, 2026)
Perusopetuksen arviointi on keskeinen osa opetusta, koska se ohjaa oppimista ja määrittää, miten opetussuunnitelman tavoitteet saavutetaan käytännössä. Arvioinnin toteutus ei kuitenkaan ole yksiselitteistä. Siihen vaikuttaa opettajien pedagoginen autonomia sekä tulkinnanvaraisuus. Nämä tekijät voivat johtaa eroihin arviointikäytännöissä. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin luokanopettajien kokemuksia arvioinnista perusopetuksen opetussuunnitelman ohjaamana. Tutkimus oli luonteeltaan laadullinen ja siihen osallistui viisi luokanopettajaa. Aineisto kerättiin puolistrukturoidulla haastattelulla, jossa haastattelukysymykset olivat avoimia. Kerättyä aineistoa aloitettiin analysoimaan aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä ja vastauksia teemoitettiin tutkimusongelmien mukaan. Opettajien vastauksista nousi esiin, että opetussuunnitelma ohjaa vahvasti opettajien arviointityötä. Opettajien mukaan opetussuunnitelma toimii tukevana tekijänä muun muassa arvioinnin rajatapauksissa. Opettajat kuitenkin kokivat haasteeksi, että opetussuunnitelman arviointikriteerit ovat tulkinnanvaraisia ja epäselviä. Opettajat nostivat monipuoliset arviointimenetelmät esiin yhtenä keskeisenä ratkaisuna arvioinnin toteuttamiseen. Opettajat kertoivat myös, että arviointi on keskeinen osa oppimista. Tutkimuksen tulokset ovat linjassa aiemman teorian kanssa, mutta niiden perusteella ei voida tehdä suoria yleistyksiä. Tästä huolimatta tutkimus tuottaa kuitenkin arvokasta tietoa opettajien kokemuksista ja näkemyksistä arvioinnin toteuttamisesta opetussuunnitelman ohjaamana.
Keywords: oppilasarviointi; opetussuunnitelma; arvioinnin haasteet; arvioinnin ratkaisut; arvioinnin tavoitteet; luokanopettaja; opettajan autonomia; kriteeriperustainen arviointi