Luokitusprosessin kehittäminen 3D-mallin avulla : OCX-formaatti runkosuunnittelussa - Myllylä, Tomi (My University, 2022)
Tässä diplomityössä tavoitteena on selvittää rungon luokitusprosessin kehittämistä 3D-mallia hyödyntämällä. 3D-mallin hyödyntäminen luokitusprosessissa on mahdollista käyttämällä tiedonsiirtoon luotua OCX-formaattia, jonka avulla suunnitteluohjelmalla muodostettu 3D-malli voidaan siirtää luokittamisessa käytettyihin ohjelmiin. Formaatti on kehitetty erityisesti vastaamaan laivasuunnittelun tarpeisiin ja työssä nostetaan esille myös sen suurimmat eroavaisuudet muhin tiedonsiirrossa yleisesti käytettyihin standardeihin. Diplomityö oli osa kolmen yrityksen yhteistä kehitysprojektia. Kehitysprojektin tavoitteena oli yhdistää yritysten osaaminen ja testata mallipohjaisen luokitusprosessin toimivuutta. Tärkeä osa työtä oli havaita ja tunnistaa mahdolliset ongelmat, jotka voivat haitata tai estää OCX-tiedonsiirron ja 3D-mallin hyödyntämisen luokitusprosessissa. Laivojen luokittaminen on keskeinen osa laivasuunnittelua. Mallipohjaisen luokitusprosessin avulla voidaan vähentää laivasta muodostettavien mallien määrää hyödyntämällä yhtä päämallia läpi eri työprosessien. 3D-mallin hyödyntämisellä luokitusprosessissa voidaan vähentää runkosuunnitteluun käytettyjä tunteja. Ajansäästö saavutetaan vähentämällä päällekkäistä mallinnustyötä. Työn tarkoituksena oli luoda laajempi käsitys laivojen luokittamisesta ja tiedonsiirrosta eri tietokoneohjelmien välillä. Työn tarkoituksena ei ollut luoda uusia toimintatapoja eikä osallistua suoraan formaatin tai ohjelmien kehitystyöhön. Työssä tarkasteltiin miten Deltamarin voisi hyödyntää OCX-formaattia omassa toiminnassaan. Deltamarin on kiinnostunut kehittämään osaamistaan ja olemaan mukana uuden luomisessa. Tämän vuoksi yritys oli kiinnostunut osallistumaan tähän kehitysprojektiin. Tuloksista kävi ilmi, että mallipohjainen luokitusprosessin hyödyntämien ei ole vielä mahdollista yrityksen toiminnassa. Löydettyjen ongelmien ja esteiden ratkaisemisen jälkeen, formaatin avulla yritys kykenee potentiaalisesti tehostamaan omaa suunnittelutyötään. Tulevaisuuden tutkimuksissa on mahdollista perehtyä lisää mallin kommentointiin ja sen jakamiseen jatkokäyttäjille. Lisäksi tulevaisuudessa OCX-formaatin testausta tulisi laajentaa muidenkin suunnittelu- ja luokituslaskentaohjelmien väliseen tiedonsiirtoon.
Keywords: mallipohjainen suunnittelu, tiedonsiirto, laivasuunnittelu, OCX