Itseohjautuvuuden tukeminen startup-yrityksissä merkityksellisen työympäristön luomiseksi - Rautiainen, Kalle (My University, 2025)
Itseohjautuvuus ja merkityksellisyys ovat keskeisiä aiheita nykyaikaisessa työelämässä, kun perinteisistä hierarkkisista organisaatiorakenteista on siirrytty kohti joustavampia ja itseohjautuvampia työskentelymalleja. Samalla työn merkityksellisyydestä on tullut keskeinen tekijä sekä yksilön hyvinvoinnin, että organisaatioiden menestyksen kannalta. Erityisesti nuoremmat sukupolvet kaipaavat työltään paitsi vapautta, myös mahdollisuuksia vaikuttaa. Itseohjautuvuus ja merkityksellisyys kulkevat usein käsi kädessä ja niiden toteutumisen vaikutukset näkyvät sekä työntekijän että työnantajan menestyksessä. Startup-yrityksissä itseohjautuvuudella ja merkityksellisyydellä on erityinen suhde, joka mahdollistaa molempien aiheiden syvällisen tarkastelun. Tässä kandidaatintutkielmassa selvitetään, kuinka startup-yritysten itseohjautuva työskentelytapa voi tukea työntekijöiden kokemusta työn merkityksellisyydestä, ja minkälaisia keinoja esihenkilöllä on itseohjautuvan työntekijän tukemiseen. Tutkimusmetodina on käytetty kuvailevaa kirjallisuuskatsausta ja tutkielman teoreettinen viitekehys pohjautuu pääosin itsemääräämisteoriaa ja merkityksellistä työtä käsittelevään kirjallisuuteen. Tutkielma keskittyy erityisesti autonomian, kyvykkyyden ja yhteenkuuluvuuden psykologisiin perustarpeisiin motivaation ja merkityksellisyyden tunteen edistäjinä. Startup-ympäristön dynaamisuus ja valmiiden rakenteiden puute mahdollistavat luonnostaan pohjan itseohjautuvalle työskentelytavalle, mutta voivat samalla lisätä epävarmuutta ja työnteon kuormittavuutta. Tutkielma osoittaa, että startup-yritysten itseohjautuva kulttuuri voi tukea työntekijöiden kokemusta työn merkityksellisyydestä. Esihenkilötyöllä on paikkansa myös itseohjautuvassa organisaatiokulttuurissa, ja merkityksellinen työympäristö on mahdollista saavuttaa, kun työntekijät saavat vastuun lisäksi tarpeeksi tukea. Tuen lisäksi merkityksellisen työympäristön syntyyn vaikuttaa vahvasti mahdollisuudet osallistua erityisesti omaa työtä, mutta myös koko organisaatiota koskevaan päätöksentekoon. Toisaalta startup-ympäristön epävarmuus ja jatkuvat muutokset voivat aiheuttaa myös kuormitusta, joka heikentää merkityksellisyyden kokemusta. Esihenkilötyön rooli korostuu erityisesti selkeiden tavoitteiden asettamisessa, perehdytyksen ja palautteen antamisessa, sekä psykologisesti turvallisen ilmapiirin luomisessa. Näiden tekijöiden avulla esihenkilö voi tukea työntekijöiden itseohjautuvuutta ja vahvistaa heidän kokemustaan työn merkityksellisyydestä.
Keywords: itseohjautuvuus, merkityksellinen työ, startup-yritykset, itsemääräämisteoria, johtajuus