"Must se on niinku valtavan ihana kuunnella sellaista pientä ihmistä, joka oikeasti niin lukee mulle ja tulee sinne mielellään." : Laadullinen tapaustutkimus lukumummien ja -vaarien toiminnasta alakouluissa - Kataja, Tiia (My University, 2022)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa selvitettiin lukumummien ja -vaarien toimintaa alakouluissa. Tarkoituksena oli tutkia, millaisia näkemyksiä lukumummeilla ja -vaareilla on lasten lukemisesta ja miten he kuvailevat oppilaiden kanssa käytyjä lukuhetkiä sekä niihin liittyviä toimintoja. Lisäksi tehtävänä oli selvittää miten lukumummit ja -vaarit kuvailevat koulujen kanssa tehtävää yhteistyötä. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen muodostavat lukutaitoon ja lukemiseen liittyvät tutkimukset, sosiokulttuurisen, kasvatuskumppanuuden ja osallisuuden tutkimukselliset lähestymistavat sekä vapaaehtoistoimintaan liittyvän kirjallisuuden tarkastelu. Lisäksi esitellään aiempia lukumummi ja - vaari -toimintaan liittyviä tutkimuksia. Tutkimus on lähestymistavaltaan laadullinen tapaustutkimus. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelemalla kuutta lukumummia ja kahta lukuvaaria. Tutkimusaineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tuloksissa nousi esiin haastateltavien näkemyksiä lasten lukutaidon heikentymisestä, johon heidän mielestään vaikutti lasten vapaa-ajan lukemisen vähyys. Lukumummien ja -vaarien näkemysten mukaan lasten lukemista tulisi lisätä. Etenkin yhdessä lukemisen merkitys nousi tuloksissa esille lukemaan innostavana tekijänä. Tuloksien mukaan hyväksi koetussa lukutilanteessa merkityksellistä ovat mm. tunnelma ja vuorovaikutuksellisuus. Tulokset osoittivat, että lukutilanteisiin liittyvän vuorovaikutuksen parhaina puolina koettiin luottamuksen rakentuminen ja lukuhetkien mielekkyys, toisaalta haasteellista oli lapsen haluttomuus osallistua lukuhetkelle. Tulosten mukaan kokemukset kouluyhteistyöstä olivat pääosin positiivisia, johtuen enimmäkseen yhdysopettajista sekä lapsista. Haastattelut toivat esille kouluyhteistyön kehittymisen parempaan suuntaan. Lukumummit ja -vaarit korostivat lukutoiminnan lähtökohtana lasten osallistamista kiinnostavien kirjojen valintaan. Lisäksi lukuhetkissä korostui yhteisöllinen ja hyvää mieltä luova vuorovaikutus lukemisen parissa.
Keywords: lukutaito, vuorovaikutteinen lukeminen, yhteistyö, osallisuus, vapaaehtoistyö, lukumummi ja -vaari -toiminta