Giledian naisten toimijuus Orjattaresi -sarjassa. Alisteisen aseman naisten erilaiset toimijuuden muodot. - Herranen, Milla (My University, 2022)
Tutkimukseni aiheena on naisten toimijuuden eri muodot Orjattaresi -sarjassa. Orjattaresi -sarja perustuu Margared Atwoodin samannimiseen romaaniin. Orjattaresi -sarjaa on ilmestynyt neljä tuotantokautta. Valitsin kaikki ilmestyneet tuotantokaudet mukaan tutkimukseni aineistoksi. Tutkimukseni tarkoitus on tutkia sitä, millaisia eri toimijuuden muotoja Gileadian yhteiskunta mahdollistaa naisilleen. Tutkimukseni viitekehys yhdistää uskontotieteellisen mediatutkimuksen sekä toimijuuden tutkimuksen yhdeksi linssiksi, jonka läpi katson tutkimusaineistoa. Tutkimukseni metodina on aineistolähtöinen analyysi, jonka kautta tyypittelen aineistoa sopiviksi kokonaisuuksiksi. Aineistosta nousi esiin seuraavat naisryhmät: orjattaret, komentajan vaimot, martat, tädit, Jezebelsin naiset, siirtomaan naiset. Näiden naisryhmien kautta käyn analyysiani läpi. Tutkimukseni toimijuuden käsite perustuu sosiologin Bourdieun habituksen sekä kentän käsitteille, jotka kuvaavat yhteiskunnan toimijuutta. Puolestaan Gordonin toimijuuden näkemys kuvaa toimijuutta siten, että ihmisen tulee itse pystyä vaikuttamaan toimijuuteensa. Gordon nostaa esille myös toimijuuden tunnon käsitteen, joka pyrkii selvittämään toimijuuden takana olevia motiiveja. Tärkeitä toimijuuden käsitteitä tutkimuksessa ovat myös arjen-, hiljaisen sekä vastarinnan toimijuuden käsitteet. Toinen tutkimukseni käsite on naissukupuoli, jota käyn Beauvoirin toisen sukupuolen käsitteen kautta. Tässä nainen nähdään toisena sukupuolena, koska naisen sukupuolta katsotaan aina miehestä käsin. Lisäksi alisteinen asema nousee teoriapohjassani esille, sillä sarjan naisten asema on samankaltainen. Tutkimukseni tuloksissa huomasin, että naisten toimijuudella on useita erilaisia muotoja. Tutkimuksesta nousi esille vahvasti viisi erilaista toimijuuden muotoa naisryhmissä, jotka ovat arjen-, pakotetun-, rituaalisen-, hiljaisen sekä vastarinnan toimijuuden muodot. Eri muotojen kautta naisryhmillä oli monenlaista toimijuutta. Orjattaresi -sarjan naisten toimijuuden muodot riippuivat pitkälle siitä, mitä naiset toiminnallaan tavoittelevat, eli mitä toimijuuden motiiveja naisilla on. Osa naisryhmistä haluaa olla uskollisia Gileadian valtiolle ja palvella tätä oman toimijuutensa kautta. Toiset naisryhmät puolestaan eivät pidä Gileadian luomasta toimijuudesta ja kokeilevat sovittaa siihen oman toimijuutensa parhaalla mahdollisella tavalla. Toisaalta jotkin naisryhmän edustajat kokivat, että puolestaan heidän asemansa on kohonnut uuden roolin myötä, joten he toteuttavat mielellään valtion nimeämää roolia oman toimijuutensa kautta.