Unelma käytännön eugeniikasta – Francis Galtonin keinot eugeniikan toteuttamiseksi 1900-luvun alun Britanniassa - Mäkelä, Veli-Matti (My University, 2017)
Tutkielmassani tarkastelen brittiläisen Francis Galtonin eugeniikkaa ja sen käytännön toteuttamista. Olen erityisesti keskittynyt hänen 1900-luvun alun tuotantoonsa ja nostanut esille eugeniikan käytännön toteuttamiseen liittyviä toimia. Alkuperäisaineistonani olen käyttänyt hänen julkaisemiaan kirjoituksia 1900-luvulta. Nämä sisältävät erilaisia aikakauslehtiä, sanomalehtiä ja luentomateriaaleja. Lisäksi olen hyödyntänyt hänen julkaisematonta utopiateostaan, jonka hän kirjoitti juuri ennen kuolemaansa. Tarkoituksena on ymmärtää mitä hän halusi eugeniikalla saavutettavan, miksi ja millä keinoin. Samalla suhteutan hänen käsityksiään ajan muihin tieteentekijöihin. Galton omaksui ajatuksiaan aikansa tieteilijöiden keskusteluista. Tärkein liittyi käsitykseen luonnon ja kasvatuksen vaikutuksista ihmisten perimään. Hän oli osa viktoriaanisen tieteilijöiden piiriä ja hänen ajattelussaan oli viitteitä myös ajan käsityksiin sivistyksestä ja sivilisaatiosta. Hän hyödynsi tilastomatemaattisia menetelmiä eugeniikan käytännön perustelemiseksi. Galton kävi tiivistä keskustelua aikansa tiedemiesten kanssa. Hän kirjoitti utopiateoksen, jossa on havaittavissa piirteitä myös ajan muihin utopiakirjailijoihin. Hän pyrki luomaan eugeniikasta uskottavan ensin tiedepiirin keskuudessa. Tämän jälkeen hänen tarkoituksenaan oli popularisoida ajatukset laajemmalle yleisölle. Hän perusti kaksi instituutiota tukemaan tätä ajattelumallia. Toinen keskittyi eugeniikan tieteelliseen perusteluun ja toinen popularisointipyrkimyksiin. Galtonin tavoitteenaan oli soveltaa uskonnosta tuttuja moraalilakeja eugeniikan toteuttamiseen ja luoda sosiaalista painetta yhteisössä. Nämä yhdessä ohjaisivat eugeniikan käytännön toteuttamista. Hän kehitti keinoja motivoida ihmisiä avioitumaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tällöin rotu jalostuisi nopeammin. Tähän sisältyi esimerkiksi rahallista tukea, diplomeja ja sertifikaatteja. Eugeniikan toteuttamiseen liittyi vahvasti myös tarkka perintötekijöiden tutkiminen tarkastelemalla sukujuuria. Tutkielmassa pohdin myös hänen suhdettaan positiiviseen ja negatiiviseen eugeniikkaan. Positiivinen eugeniikka kannatti erilaisia tukimuotoja tai aikaista avioliittoa rodun jalostamiseksi. Negatiiviseen eugeniikkaan liittyi ajatuksia sterilisaatiosta ja ihmisten eristämisestä