Yhteiskuntavastuu tilaajan ja tuottajan välisessä sopimuksessa – tilaajan oikeudellinen vastuu suhteessa tuottajan työntekijöihin - Heinonen, Ella (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Globalisaation myötä yhä useampien kulutushyödykkeiden valmistus on ulkoistettu halvan tuotannon valtioihin, joissa tuotannon kustannukset ovat alhaiset, mutta ihmisoikeusloukkausten riski on suuri. Erilaiset medianäkyvyyttä saaneet tuotantoa koskevat tapaturmat ja skandaalit ovat johtaneet siihen, että tilaajayrityksien on ollut pakko reagoida asiaan. Suuret länsimaiset brändiyritykset ovat erityisen riskialttiissa asemassa, sillä tunnettuus muodostaa niille brändiarvon lisäksi akilleen kantapään. Nämä yritykset joutuvat helposti erilaisten boikottien tai muunlaisen kuluttaja-aktivismin kohteiksi. Tämä on johtanut erilaisten vapaaehtoisten yhteiskuntavastuuohjelmien syntymiseen. Tilaajayritykset kehittävät yleensä joko omia ohjelmiaan tai sitoutuvat jonkin tunnetun vastuullisuusjärjestelmän ohjelmiin. Ohjelmiin kuuluu usein myös matalien tuotantokustannusten valtioiden tuottajille tarkoitettuja eettisiä toimintaohjeita, jotka muodostavat yleensä osan tilaajan ja tuottajan välistä sopimusta. Eettiset toimintaohjeet määrittävät tuottajien työntekijöiden työoloja ja -ehtoja koskevia standardeja ja ne voivat sisältää myös erilaisia kieltoja ja määräyksiä. Tämänkaltaisilla tuottajan työntekijöihin ulottuvilla sopimusehdoilla voi olla vaikutuksia tilaajan ja tuottajan välisen sopimuksen kaksiasianosaisuuteen. Tutkielmassa selvitetään, voivatko tuottajan työntekijöihin kohdistetut sopimusmääräykset muodostaa tuottajan työntekijöille tilaajan ja tuottajan päätäntävallasta irtaantuneita oikeuksia tilaajan ja tuottajan välisen sopimuksen perusteella. Tutkielmassa tarkastellaan ensin yhdysvaltalaisia aihetta koskevia oikeustapauksia ja niistä syntynyttä teoriaa. Tämän jälkeen analysoidaan perinteisen lainopillisen tutkimuksen metodein näiden tapausten kanneperusteiden ja niistä syntyneen teorian soveltuvuutta suomalaiseen sopimus- ja vahingonkorvausoikeuteen. Tapauskohtaisista yksityiskohdista riippuen sopimusoikeudelliset kanneperusteet jotka koskevat tuottajan työntekijöiden vaatimuksia tilaajan yhteiskuntavastuuohjelman mukaisiin työoloihin ja -ehtoihin saavat myös suomalaisessa oikeusjärjestelmässä teoreettista tukea. Tutkielman tärkeimmät lähteet koostuvat oikeuskäytännöstä sekä oikeuskirjallisuudesta.