Pilvipalveluiden tietoturvauhat ja –ratkaisut finanssialalla - Ruismäki, Salla (My University, 2026)
Tänä päivänä erilaisten digitaalisten ratkaisujen oletetaan olevan jatkuvasti saatavilla. Näihin lukeutuvat myös finanssialan palvelut, kuten pankit. Rahoituslaitokset ovat alkaneet hyödyntämään pilvipalveluita ratkaisuissaan tehostaakseen palveluidensa saatavuutta ja skaalautuvuutta parantaen sekä työntekijöiden että asiakkaiden käyttökokemusta. Finanssiala on taloudellisen hyödyn takia erittäin altis kyberrikollisten hyökkäyksille ja pilvipalveluiden käyttö muodostaa tarkasti säädellylle toimialalle uusia uhkia liittyen tietoturvaan. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, millaisia tietoturvauhkia finanssialalla on pilvipalveluissa ja miten niitä voidaan ratkaista. Tutkielman menetelmänä on kirjallisuuskatsaus, jossa tarkastellaan aihetta ajankohtaisen aineiston avulla. Aineisto analysoitiin teemoittelemalla keskeiset tietoturvauhat ja niiden ratkaisut sekä vertailemalla eri lähteissä esitettyjä näkökulmia. Tuloksista voidaan havaita, että pilvipalvelut aiheuttavat finanssialalle monipuolisesti erilaisia tietoturvauhkia, joita myös pyritään ratkaisemaan eri keinoin. Tuloksissa nousevat uhkina esiin esimerkiksi luvaton pääsy ja tietomurrot. Ratkaisuissa puolestaan korostuvat hallinto ja vaatimustenmukaisuus, monitorointi ja identiteetin- ja pääsynhallinta. Pilvipalveluiden avulla pystytään myös suojautumaan tietoturvauhkia vastaan, esimerkiksi edistämällä tietojen saatavuutta pilviratkaisujen varmuuskopioiden avulla. Kvanttiteknologian ja tekoälyn kehittyessä niiden vaikutusta pilvipalveluiden tietoturvaan tulee seurata.
Keywords: pilvipalvelut; tietoturva; finanssiala