Tutkitun tiedon merkitys ja hyödyntäminen päätöksenteossa: Valtion-, alue- ja paikallishallinnon näkökulmia - Koivula, Aki; Herkama, Sanna; Lyytinen, Anu; Maisalmi, Olivia; Erola, Jani (Finland, 2026)
Raportissa esitellään INVEST tutkimuskeskus ja lippulaivan toteuttaman päättäjäkyselyn tulokset. Kyselyllä selvitettiin päättäjien ja virkahenkilöiden näkemyksiä heidän työnsä kannalta keskeisistä lasten ja nuorten hyvinvointia käsittelevistä tutkimusaiheista, tutkimustiedon merkityksestä ja hyödyntämisestä päätöksenteossa sekä sitä tukevista ja rajoittavista tekijöistä. Kysely suunnattiin kahdeksan ministeriön, viidentoista hyvinvointialueen ja kymmenen suurimman kaupungin johdolle ja virkahenkilöille, joiden toimialaan lasten ja nuorten hyvinvointi kuuluu sekä kaikille kansanedustajille. Siihen vastasi 62 henkilöä.
Tulokset osoittavat, että päättäjät ja virkahenkilöt kaipaavat työnsä tueksi laaja-alaista tutkittua tietoa lasten, nuorten, perheiden hyvinvoinnista, koulutuspoluista sekä palveluiden vaikuttavuuden ja kestävyyden kehittämisestä keskellä yhteiskunnallista murrosta. Vastaajat luottavat tieteeseen ja pitävät tutkimustietoa tärkeänä oman työnsä kannalta. Sen sijaan työyhteisötasolla tutkimustiedon systemaattista hyödyntämistä tukevat käytänteet, resurssit ja muu institutionaalinen tuki ovat tulosten perusteella heikommin kehittyneitä. Tästä näkökulmasta tutkimustiedon saavutettavuus on keskeinen osa sen käytön mahdollisuuksia. Tulosten mukaan tutkimustieto tavoittaa päätöksenteon parissa työskentelevät toimijat parhaiten silloin, kun se on valmiiksi jäsennelty ja tiivistetty heidän tarpeisiinsa sopivaksi.