Silmänliiketerapian käyttö läheisen menetyksestä aiheutuneen komplisoituneen surun hoitoon - Häkkänen-Nyholm Helinä; Heinimaa Markus; Solomon Roger (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Moni ihminen menettää elämänsä aikana läheisen, mistä aiheutuu surua. Läheisen kuoleman laukaisema suru voi kehittyä komplisoituneeksi suruksi. Silmänliiketerapia (eye movement desensitization and reprocessing, EMDR) on psykoterapeuttinen hoitomenetelmä ja viitekehys, joka on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1996 alkaen. Menetelmää on käytetty alun perin traumaperäisen stressihäiriön hoitoon. Sen käyttöala on sittemmin laajentunut monien häiriöiden, myös komplisoituneen surun hoitoon. Silmänliiketerapia kohdistuu ihmistä häiritsevien muistojen ja niihin liittyvien kognitioiden, tunteiden ja kehon aistimusten käsittelyyn samanaikaisesti, kun potilaalle annetaan käsittelyä edistävää molemminpuolista eli bilateraalista ärsykettä. Terapian tavoitteena on estyneen surutyön käynnistyminen sekä menetykseen liittyvien tunteiden ja kognitioiden sopeutumista edistävä käsittely lopputulokseen asti.