Hutiloitsija hutiloi tai hutiloitsi, mutta hutiloija vain hutiloi : Muutokset -OitsijA- ja -OijA-loppuisten rinnakkaisten tekijännimijohdosten esiintyvyydessä kolmessa nyky-yleiskielen sanakirjassa - Peltola, Peppi (My University, 2026)
Kandidaatintutkielmassani tarkastelen suomen kielen tupakoija- ja tupakoitsija-tyyppisiä tekijännimijohdoksia ja niiden esiintyvyyttä sanakirjoissa. Selvitän johdosten asemaa sanakirjoissa ja tutkin, millaisia muutoksia on kyseisten tekijännimien esiintyvyydessä eri aikoina julkaistuissa yleiskielen sanakirjoissa. Vertailen rinnakkaismuotoina pidettyjen -OijA- ja -OitsijA-johdosten esiintymistä Nykysuomen sanakirjaan pohjautuvassa Suomen kielen käänteissanakirjassa (1972), Suomen kielen perussanakirjassa (1990–1994) sekä viimeksi 2024 päivitetyssä Kielitoimiston sanakirjan verkkoversiossa. Käytän aineiston luokitteluun tarkastelemissani sanakirjoissa esitettyjä verbien taivutustyyppejä. Analysoin aineistoa sekä määrällisesti että laadullisesti. Tutkielmassani selvitän, että useat OitsijA-tekijännimet on muodostettu ts-aineksisesta verbimuodosta, jonka 1. infinitiivin pääte on -tA. Tarkastelemistani verbeistä tämä -tA-pääte on hävinnyt, mutta ts-aines on säilynyt joissakin tekijännimien kantaverbeissä rajatuissa taivutusmuodoissa rinnakkaisena taivutusmahdollisuutena. OitsijA-tekijännimien muodostuminen ei enää hahmotu ainoastaan ajantasaisinta yleiskielen sanakirjaa tarkastellessa. Käänteissanakirjan, Perussanakirjan ja Kielitoimiston sanakirjan vertailu ja aiempaan tutkimukseen peilaaminen antavat viitteitä siitä, miten OijA- ja OitsijA-tekijännimet ovat muotoutuneet rinnakkaiskäyttöön.
Keywords: Johdokset, leksikografia, leksikologia, tekijännimet, sananmuodostus, rinnakkaismuodot, verbijohdokset, jA-johdokset