Itsemyötätunnon yhteys opiskelumotivaatioon toisen asteen opiskelijoilla - Lindholm, Henriikka (My University, 2020)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin, onko itsemyötätunto yhteydessä oppimis- ja suoritusorientaatioon toisen asteen opiskelijoilla Suomessa. Itsemyötätuntoa mitattiin sekä käyttäen Self-Compassion Scale (SCS) -mittarin kokonaisskaalaa että erottelemalla mittarista positiivisista väittämistä koostuva itsemyötätuntoinen asenne ja negatiivisista väittämistä koostuva itsekylmyys. Itsemyötätunnon ja opiskelumotivaation välistä suhdetta on tutkittu aiemmin vasta vähän, ja itsemyötätuntomittari SCS:n faktorirakenne on edelleen kiistanalainen. Tutkimuksen aineisto kerättiin vuosina 2016−2018 osana Turun yliopiston Opintokamu-projektia, jonka avulla on pyritty edistämään opiskelijoiden hyvinvointia. Aineisto koostui 3876:sta lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskelevasta nuoresta, jotka vastasivat kyselylomakkeeseen yhden lukuvuoden aikana syksyllä ja keväällä. Kyselyllä mitattiin nuorten itsemyötätuntoa (Self-Compassion Scale), oppimisorientaatiota (PALS) ja suoritusorientaatiota (PALS). Tulokset osoittivat, että itsemyötätunto on positiivisesti yhteydessä oppimisorientaatioon ja negatiivisesti suoritusorientaatioon. Lisäksi itsemyötätunnosta eroteltu itsemyötätuntoinen asenne on myös positiivisesti yhteydessä oppimisorientaatioon ja negatiivisesti suoritusorientaatioon. Itsekylmyys on puolestaan negatiivisesti yhteydessä oppimisorientaatioon, mutta yhteyttä itsekylmyyden ja suoritusorientaation väliltä ei löytynyt. Tulokset SCS:n kokonaisskaalalla mitatun itsemyötätunnon yhteyksistä oppimis- ja suoritusorientaatioon ovat linjassa aiemman tutkimuksen kanssa. Itsemyötätuntoisen asenteen ja itsekylmyyden yhteyksiä oppimis- ja suoritusorientaatioon ei ole tutkittu aiemmin. Tulokset tuovat mielenkiintoisen lisän ajankohtaiseen SCS:n faktorirakenteesta käytävään keskusteluun ja viittaavat siihen, että jaottelemalla itsemyötätunto kahteen osaan saadaan tarkempia tuloksia kuin mittaamalla itsemyötätuntoa SCS:n kokonaisskaalalla.