Käyttäjäyrityksen liikesalaisuuksien suoja vuokratyösuhteessa - Hård Af Segerstad, Axel (My University, 2021)
Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten työvoiman käyttäjäyrityksen liikesalaisuuksien suoja vuokratyösuhteessa varmistetaan lainsäädännössä. Vuokratyöllä tarkoitetaan erityistä työsuhteen muotoa, jossa työvoiman vuokrauksesta vastaava yritys siirtää työntekijöitä korvausta vastaan työvoiman käyttäjäyritykselle. Asiakassuhteen perusteella työnantajan velvollisuudet jakautuvat vuokratyösuhteessa vuokrayrityksen ja käyttäjäyrityksen välillä. Käyttäjäyritys ei kuitenkaan perinteisen työlainopillisen näkemyksen mukaan ole varsinainen työnantaja vuokratyön muodostamassa kolmikantasuhteessa, koska työntekijän ja käyttäjäyrityksen välillä ei muodostu sopimussuhdetta. Tästä johtuen vuokratyön erityispiirteisiin kuuluva kolmikantasuhde muodostaa erityisen asetelman työntekijän lojaalisuusvelvollisuudelle, joka lähtökohtaisesti koskee ainoastaan suhdetta vuokrayritykseen. Tutkielma edustaa oikeusdogmaattista tutkimusta. Tarkoituksena on käsitellä vuokratyösuhteen määritelmää sekä millä tavoin kolmikantasuhteen osapuolten oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät. Käyttäjäyrityksen työoikeudellisen aseman määrittelemisen jälkeen tutkitaan myös, miten liikesalaisuuksien suojaa koskeva normisto soveltuu työvoiman käyttäjäyritykseen. Tutkielmassa osoitetaan, että käyttäjäyritys on varsinaisena työnantajana toimivan vuokrayrityksen sopimuskumppani, johon työntekijän lojaalisuusvelvollisuus ulottuu siirtyvän työntekovelvoitteen myötä. Koska osapuolten välillä ei ole sopimussuhdetta, tulee mahdolliset lojaalisuusvelvollisuuden vastaiset toimet arvioida varsinaisessa vuokrayrityksen ja vuokratyöntekijän välisessä työsuhteessa. Oikeustila saattaa siten olla omiaan ohjaamaan käyttäjäyrityksen sopimaan mahdollisesta liikesalaisuuksien suojasta vuokratyöntekijän kanssa erikseen. Tutkielman johtopäätöksenä todetaan, että käyttäjäyrityksen lakisääteinen liikesalaisuuksien suoja on vahva vuokratyöntekijän palvelussuhteen aikana. Käyttäjäyrityksen asema ei kuitenkaan ole täysin rinnastettavissa varsinaisen työnantajan liikesalaisuuksien suojaan, jolloin erillisten käyttäjäyrityksen ja vuokratyöntekijän välisten salassapitosopimusten merkitys korostuu. Erillinen sopimussuhde muodostaa suoraan lojaalisuusvelvollisuuden käyttäjäyritystä kohtaan ja sopimuksella voidaan myös tarkentaa salassapitovelvollisuuden sisältöä, laajuutta ja kestoa. Tehokkaan sopimismahdollisuuden myötä nykyistä oikeustilaa voidaan sääntelyn hajanaisuudesta ja osittaisesta epäjohdonmukaisuudesta huolimatta pitää toimivana.
Keywords: liikesalaisuus, palvelussuhde, salassapitovelvollisuus, sopimukset, työntekijän lojaalisuusvelvollisuus, työsuhde, työvoiman käyttäjäyritys, vuokratyö