Maksan ja sappirakon tautien histopatologia – aineistoa itseopiskelun tueksi - Joenrinne-Galdino, Päivikki (My University, 2024)
Näiden syventävien opintojen tarkoituksena oli tuottaa maksan ja sappirakon tautien histopatologiaa käsittelevää itseopiskelumateriaalia lääketieteen, hammaslääketieteen ja biolääketieteen toisen vuoden opiskelijoille tautiopin kurssille. Lisäoppimateriaalin tavoitteena oli soveltaa digitaalista patologiaa itseohjautuvaan opiskeluun. Syventävien opintojen kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan konstruktivistista oppimisteoriaa, itseohjautuvaa oppimista ja vertaisoppimista. Lisäksi katsauksessa käsitellään digipatologiaa ja sen tuomia etuja ja haasteita histopatologian opetukseen ja patologin työhön. Lisätehtävien suunnittelu lähti alkukartoituksesta, jonka teetin opiskelijakyselyn muodossa keväällä 2020 tautiopin kurssin jälkeen. Kyselyn tulosten ja siitä saadun vapaan palautteen perusteella aloin työstämään oppimateriaalia sellaiseksi, että se vastaisi opiskelijoiden toiveita ja tukisi histopatologian syvällistä oppimista. Päädyin käyttämään tehtävissäni itseohjautuvan oppimisen keinoja, sillä arvioin, että opiskelijat hyötyisivät lisätehtävistä, jotka korostavat itsenäistä poikkeavuuksien tunnistamista näytteistä. Opiskelijakyselyn mukaan maksan ja sappirakon tautien histopatologian koki haastavaksi 9,2 % opiskelijoista. Puolet kyselyyn vastanneista kaipasi lisää itseopiskelumateriaalia histopatologian harjoittelemiseen, ja tähän toiveeseen tässä työssä laaditulla oppimateriaalilla pystyttiin vastaamaan. Kirjallisuuskatsauksen johtopäätöksenä oli, että digipatologian ja virtuaalimikroskopian edut ovat ilmeiset perinteisellä mikroskoopilla opettamiseen verrattuna. Virtuaalimikroskopian haasteisiin kuuluu sen suuret alkukustannukset, suuret tiedostokoot ja niiden hallinta. Muita yleisiä valituksia liittyy kuvien rajoituksiin, kuten kontrastiin ja resoluutioon.
Keywords: digitaalinen patologia, virtuaalimikroskopia, histopatologia, itseohjautuva oppiminen, vertaisoppiminen