“Ite on vähä keskittymishäiriöö sillai kai ainoit asioi mihin pystyy sillai keskittymää” : Käsityön merkitys suomalaisen suljetun vankilan vangille - Kallio, Sofia; Taivalsalmi, Mikael (My University, 2020)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin käsityön ja käsityötoiminnan merkityksiä suomalaisen suljetun vankilan vangille. Tutkimuksen tarkoituksena oli löytää syitä sille, miksi vangit osallistuvat käsityötoimintaan vankilassa ja mitä asioita vangit pitivät mielekkäinä käsityötoiminnassa. Tutkimuksen taustateoriassa avataan käsityö käsitteenä sekä tarkastellaan sen merkityksiä yksilölle. Lisäksi tarkastellaan suomalaista vankilatoimintaa. Kvalitatiivisen tutkimuksen aineisto kerättiin suomalaisessa suljetussa vankilassa syys-lokakuussa 2019. Aineisto kerättiin puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla haastattelemalla 14 käsityötoimintaan osallistuvaa vapausrangaistusta istuvaa vankia. Aineisto teemoiteltiin ja analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Analyysin avulla etsittiin vastauksia tutkimuskysymyksiin. Tutkimuksen perusteella käsitöillä on monia erilaisia merkityksiä suomalaisen suljetun vankilan vangeille. Käsityö ja käsityötoiminta näyttäytyivät vangin hyvinvointia parantavana terapeuttisena toimintana, jonka avulla pystyttiin ylläpitämään sosiaalisia suhteita vankilan sisä- ja ulkopuolella. Käsitöiden ja käsityötoiminnan nähtiin tulosten mukaan kasvattavan vankien henkistä pääomaa uusien taitojen ja minäpystyvyyden tukemisen avulla. Käsityön ja käsityötoiminnan koettiin myös lisäävän arjen mielekkyyttä ajan kulumisen, toimintarahan ja rutiinien kautta. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää käsityötoiminnan kehittämiseen suomalaisissa suljetuissa vankiloissa sekä muissa instituutioissa
Keywords: käsityö, käsityön merkitys, hyvinvointi, vankila, käsityö vankilassa