Miten nuorisorikollisuuden torjuntaa perustellaan poliittisten puolueiden puolueohjelmissa 2020-luvun Suomessa? - Silokangas, Henna (My University, 2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa selvitetään, millaisia ehdotuksia Suomen eduskuntapuolueet antavat nuorisorikollisuuden torjumiseksi sekä sitä, ketä eri puolueet vastuuttavat nuorisorikollisuudesta. Tutkimusaineistona on puolueohjelmia sekä puolueiden muita tiedoksiantoja 2020-luvulta, ja niitä analysoidaan laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Analyysin tuloksena on, että poliittisten puolueiden esittämät keinot nuorisorikollisuuden torjumiseksi voidaan jakaa kolmeen kategoriaan. Kategoriat ovat tuomioiden kiristäminen, valvonnan lisääminen sekä nuoren tukeminen. Puolueen sijoittuminen oikeisto-vasemmisto- akselille on yhteydessä siihen, mitä keinoa puolue esittää ensisijaisena. Oikeistopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset ehdottavat ensisijaisesti tuomioiden kiristämistä ja valvonnan lisäämistä, kun taas vasemmistopuolueet vasemmistoliitto, SDP ja vihreät korostavat tärkeimpänä keinona nuorisorikollisuuden torjumiseksi nuorten tukemista. On kuitenkin huomattava, että sekä kokoomus että vasemmistoliitto toivat esiin myös joitain samanlaisia ehdotuksia.Oikeisto-vasemmisto- ulottuvuus oli merkittävä myös selvitettäessä sitä, ketä nuorisorikollisuudesta vastuutetaan. Vasemmistopuolueet korostivat sitä, että nuoren oireillessa rikoksilla, on yhteiskunta epäonnistunut toimissaan, ja on yhteiskunnan tukipalveluiden tehtävänä auttaa ja tukea nuorta pysymään kaidalla tiellä. Oikeistopuolueet taas osoittavat syytä ja vastuuta enemmän yksilölle.
Keywords: nuorisorikollisuus, rikoksentorjunta, puolueohjelma, kriminaalipolitiikka