”Kaikkien pitäis olla ylpeit siitä, et ollaan erilaisia” : Lasten käsitykset erilaisuudesta ja kokemukset sen kohtaamisesta 1. ja 6. luokalla - Salpio, Elise (My University, 2022)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin lasten käsityksiä erilaisuudesta ja sen kohtaamisesta. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia asioita lapset pitävät erilaisina ja miksi. Tarkastelun kohteena oli myös lasten käsitykset tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, millaisia ennakkoluuloja lapsille on jo alakoulun ensimmäisten ja viimeisten luokkien aikana mahdollisesti muodostunut. Näitä kysymyksiä tarkasteltiin koulukontekstissa ja vertailtiin 1. ja 6. luokan oppilaiden välillä. Tutkimuksen päätarkoituksena oli saada tietoa lasten ennakkoluulojen ja asenteiden muodostumisesta. Tutkimus antoi uutta tietoa siitä, miten lapsia voitaisiin ohjata positiivisiin ja suvaitsevaisiin vuorovaikutussuhteisiin erilaisten ihmisten kanssa. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla eräässä varsinaissuomalaisessa koulussa kymmentä oppilasta toukokuussa 2021. Haastateltavista viisi oli 1. luokan oppilaita ja viisi 6. luokan oppilaita. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluna. Aineiston analyysissä hyödynnettiin sisällönanalyysin menetelmiä. Tämän tutkimusten tulosten mukaan lapset kokivat erilaisuuden ilmenevän ihmisen ulkoisissa piirteissä, kielessä ja toimintatavoissa. Kuudennen luokan oppilaat ajattelivat erilaisuuden näkyvän ihmisissä myös heidän luonteessaan ja itsestään eroavina piirteinä. Sekä 1. luokan että 6. luokan oppilaiden näkökulmasta koulussa oli havaittavissa epäoikeudenmukaista toimintaa oppilaiden keskuudessa. Tämä näkyi kouluympäristössä erityisesti lasten välisenä eriarvoisena kohteluna, kiusaamisena ja syrjintänä. Ennakkoluuloja lapsille oli muodostunut ulkomaalaisuudesta, liikuntarajoitteista ja puhevaikeuksista. Lisäksi 6. luokan oppilaat kertoivat muodostaneensa ihmisistä ennakkokäsityksiä ennen tutustumista. Lapset kokivat erilaisuuden olevan kuitenkin pääasiassa hyvä asia. Erilaisuudesta seuraaviksi haitoiksi mainittiin kiusaaminen ja syrjintä. Lapset toivoivat opettajilta puuttumista kiusaamiseen ja syrjintään sekä erilaisuuden ja sen monimuotoisuuden nostamista keskustelunaiheeksi luokassa. Myös toisen asemaan asettumisen harjoittelua toivottiin lisää. Tämän tutkimuksen avulla opettajat ja muut kasvattajat saavat ajankohtaista tietoa lasten kokemuksista ja siitä, miten erilaisuus määrittyy kouluympäristössä. Monimuotoistuvassa koulussa opettajien tulisi tietää, millaisia asioita suvaitsevaisuuskasvatuksessa pitäisi ottaa huomioon. Tutkimustulosten avulla voidaan tarkastella myös sosiaalista yhteenkuuluvuutta kouluissa sekä pohtia tapoja ennaltaehkäistä syrjintää ja koulukiusaamista. Lisäksi oppilaiden kokemien erilaisuuden hyötyjen valossa voidaan vahvistaa oppilaiden identiteetin rakentumista ja hyödyntää erilaisuutta osana opetusta.
Keywords: erilaisuus, ennakkoluulo, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, sosiaalinen yhteenkuuluvuus, sosiaalinen esteettömyys