Surrealistinen transmutaatio : Alkemistinen symboliikka Leonora Carringtonin maalauksissa - Mukkala, Lauri (My University, 2019)
Alkemialla on pitkä historia osana eurooppalaista filosofiaa, teosofiaa, rituaaleja, taidetta sekä kulttuuria. Se on yhdistelmä länsimaista ja itämaista tietämystä, jonka okkultistinen maine ja mystisyys ovat tehneet siitä mielenkiinnon ja innoituksen lähteen niin taiteilijoille, filosofeille kuin luonnontieteilijöillekin. Alkemistien kehittämät menetelmät ovat vaikuttaneet konkreettisesti taiteen tekemiseen muun muassa uudenlaisten tekniikoiden ja materiaalien kautta. Alkemistinen symboliikka ja ajatusmaailma vaikuttivat myös muun muassa André Bretoniin ja hänen lähipiiriinsä, kun surrealismi muotoutui 1900-luvun alkupuolella. Surrealisteja alkemiassa kiinnosti erityisesti sen tavoite pyrkiä itsensä parantamisen kautta avaamaan salattuja maailmoja. Toisaalta surrealisteja kiinnosti myös ajatus siitä, että yhdistelemällä yksittäisiä elementtejä oli mahdollista saavuttaa uusia tapoja tehdä taidetta. Tässä tutkielmassa tarkasteltava taiteilija, Leonora Carrington, syntyi Iso-Britanniassa 1917, mutta asui suurimman osan elämästään Meksikossa. Hän oli kuvataiteilija ja kirjailija, joka oli tiiviisti mukana surrealistisessa liikkeessä ja siten vaikutti osaltaan surrealistisen taiteen kehittymiseen. Carringtonin taide nojaa vahvasti surrealistiseen taiteeseen, mutta taiteilijalla oli aina vahva ja uniikki näkemys siitä, mitä hän pyrkii ilmaisemaan. Luonteenomaista ovat muun muassa leikittely väreillä, symboliikalla sekä tarinankerronnalla. Vaikutteita on otettu muun muassa kelttiläisestä mytologiasta, alkemiasta, noituudesta, jungilaisesta analyyttisesta psykologiasta ja juutalaisesta mytologiasta. Tutkielma käsittelee alkemistista symboliikkaa osana Leonora Carringtonin maalauksia. Carringtonin maalauksista valittiin kolme maalausta (The Horses of Lord Candlestick, 1938; Green Tea, 1942; The Tree of Life, 1960) taiteilijan eri elämänvaiheilta ja valittuja teoksia tarkasteltiin ikonografisten menetelmien avulla. Teosten valintakriteereinä toimivat muun muassa se, että valitut teokset kuvastivat omaa temaattista aikakauttaan sekä se, että valittuja teoksia ei ollut tutkittu seikkaperäisesti aiemmassa kirjallisuudessa. Teoksia tarkasteltiin aluksi yksittäisinä teoksina alkemistisen symboliikan näkökulmasta ja lopuksi teoksia vertailtiin keskenään. Carringtonin maalausten symboliikan voidaan todeta olevan erittäin monipuolista ja synkretististä. Myös alkemistisella symboliikalla on niissä iso rooli. Tutkielman tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että alkemistinen symboliikka oli tärkeä vaikuttava tekijä surrealistisen taiteen muotokielen kehittymisessä.
Keywords: surrealismi, alkemia, symboliikka, Leonora Carrington