Vanhempien verenpaineen yhteys lasten verenpaineeseen - Vainonen, Vilma (My University, 2020)
On tutkimusnäyttöä siitä, että jo lapsena havaittava korkea verenpaine ennustaa henkilön myöhempää sydän- ja verisuoniterveyttä. Verenpaineen seuranta on yksinkertainen menetelmä tunnistaa niitä yksilöitä, joilla riski näihin sairauksiin on suurempi. Kohonneeseen verenpaineeseen puuttuminen varhaisessa vaiheessa vähentää sen komplikaatioiden riskiä. Tämän takia olisi tärkeää löytää sen riskitekijät jo lapsuudessa. Tutkimuksen analyyseissä käytettiin Sepelvaltimotaudin Riskitekijöiden Interventioprojektin eli STRIP-tutkimuksen aineistoa. Tutkimuksessa on kerätty tietoa kahdenkymmenen vuoden ajan noin tuhannen lapsen terveydestä, mukaan lukien lasten ja heidän vanhempiensa verenpaine. Näin saadaan tietoa siitä, miten suuri osa lapsen korkeasta verenpaineesta selittyy elintavoilla. Osa kohonneesta verenpaineesta selittyy periytyvillä tekijöillä, ja näiden tekijöiden yhteyden vahvuutta testattiin tässä tutkimuksessa. Yhteyden vahvuutta testattiin myös selvittämällä se, onko yhteys vahvempi, jos lapsella on kaksi vanhempaa, jolla on kohonnut verenpaine. Tämä tutkimus osoittaa selkän yhteyden lasten ja vanhempien verenpaineiden välillä. Niillä lapsilla, joiden molemmilla vanhemmilla on korkea verenpaine, systolinen verenpaine on jopa 6 mmHg korkeampi, kuin sillä ryhmällä, jossa molemmilla vanhemmilla oli normaali verenpaine. Tähän väliin asettui se ryhmä, jossa yhdellä vanhemmalla on korkea verenpaine. Voidaan siis todeta, että vanhempien korkea verenpaine on suoraan yhteydessä lasten kohonneeseen verenpaineeseen. Tulos on merkittävä, sillä sukuriski korkeaan verenpaineeseen voitaisiin tunnistaa jo varhaisessa lapsuudessa. Vanhempien korkeaa verenpainetta riskitekijänä voitaisiin kartoittaa esimerkiksi neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Tämä auttaisi kohdentamaan terveysinterventiot vieläkin paremmin niille perheille ja lapsille, joilla riski tuleviin sydän- ja verisuonisairauksiin on suurentunut.