Istukan proteomiikka raskauden eri vaiheissa - Justen, Elli (My University, 2020)
Normaalin istukan proteomiikkaa on tutkittu huomattavan vähän. Istukan proteomiikkaa on tähän asti tutkittu enemmän raskauskomplikaatioihin liittyen. Syventäviin opintoihini kuuluu kirjallisuuskatsauksen lisäksi myös käytännöntyö FinnBrain-tutkimuksessa. Kirjallisuuskatsauksen pohjana on PubMed-tietokannan perusteella tehty kirjallisuushaku. Hakujen perusteella valittiin viisi istukan normaalia proteomiikkaa käsittelevää artikkelia. Artikkeleista kahdessa tutkittiin viimeisen raskauskolmanneksen istukoiden lisäksi myös ensimmäisen raskauskolmanneksen istukoiden proteomiikkaa. Muissa artikkeleissa tutkimuksen kohteena olivat ainoastaan viimeisen raskauskolmanneksen istukat. Tutkimuksissa havaittiin, että proteiinien ilmentyminen muuttuu raskauden edetessä. Esimerkiksi soluvaurioiden korjaukseen osallistuvan proteiinin, tropomyosiini 4:n, ilmentyminen oli runsaampaa raskauden ensimmäisessä raskauskolmanneksessa, kuten myös glykolyysiin osallistuvan enolaasi 1:n. Raskauskomplikaatiot muuttavat myös istukan proteomiikkaa. Jatkossa tarvitaan tutkimuksia suuremmilla istukkamäärillä ja raskauden eri vaiheissa, jotta saataisiin parempi käsitys siitä, miten istukan normaali ikääntyminen vaikuttaa sen proteiinien ilmentymiseen. Tätä tutkimustietoa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi istukkaperäisten sairauksien patofysiologian selvittämisessä.
Keywords: proteomiikka, istukka