Parler femme? Parler couleur et ligne? Naispuhetta värissä ja viivassa. - Kihlman Asta (Finland, 2025)
Taidemaalari Sigrid Schauman (1877–1979) oli myös kuvataidekriitikko, jonka taidearvosteluissa esiintyy ajatus naisen omaehtoisesta ilmaisusta. Etenkin Ellen Thesleffin (1869–1954) taide tuntui ilmentävän Schaumanille ”naisen taiteen” ideaalia. Tässä artikkelissa analysoin Schaumanin kritiikkien retoriikkaa belgialaissyntyisen filosofin ja psykoanalyytikon Luce Irigarayn teoretisoiman sukupuolieron käsitteeseen tukeutuen. Artikkelissa kysyn, voisiko naisen omaehtoinen ilmaisu löytyä irigaraylaisittain kuvataiteen naisellisesta kielestä (parler femme), jossa positiivinen ero ajatellaan uudelleen?