Itsesäätelevät insuliinipumppujärjestelmät ja niiden hyödyt tyypin 1 diabeteksen hoidossa - Hinkka, Eeli (My University, 2025)
Itsesäätelevät insuliinipumppujärjestelmät ovat olennainen osa tyypin 1 diabeteksen nykyistä ja tulevaisuuden hoitokäytäntöä. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan itsesäätelevien insuliinipumppujärjestelmien toimintaa ja pääpainona on säätelyalgoritmit. Lisäksi tarkastellaan tutkimusten pohjalta, millaisia kliinisiä ja psykososiaalisia hyötyjä järjestelmät ovat aikaansaaneet potilaille. Itsesäätelevät insuliinipumppujärjestelmät koostuvat kolmesta peruskomponentista: jatkuvasta glukoosinseurannasta, insuliinipumpusta ja säätelyalgoritmeista. Näiden teknologioiden yhdistäminen mahdollistaa insuliinin puoliautomaattisen annostelun. Tutkielmassa tarkastellut säätelyalgoritmit PID-, MPC ja sumean logiikan algoritmi eroavat toisistaan toimintaperiaatteiltaan. PID-algoritmi on reaktiivinen ja yksinkertainen, MPC-algoritmi on ennakoiva, kun taas sumea logiikka mukautuu yksilöllisiiin eroihin jäljitellen inhimillistä päättelyä. Verenglukoositasapainon on havaittu paranevan itsesäätelevän insuliinipumppujärjestelmän käyttäjillä verrattuna tavanomaisiin hoitomenetelmiin. Itsesäätelevät insuliinipumppujärjestelmät pitävät glukoositasot paremmin tavoitealueella, alentaa HbA1c-arvoja ja vähentää hypoglykemiatapahtumia. Lisäksi itsesäätelevät insuliinipumppujärjestelmät vähentävät potilaiden hoitokuormitusta, sairaudesta aiheutuvaa stressiä, lisää hallittavuuden ja turvallisuuden tunnetta sekä parantaa unenlaatua.
Keywords: tyypin 1 diabetes, itsesäätelevät insuliinipumppujärjestelmät, AIDjärjestelmät, jatkuva glukoosiseuranta, insuliinipumppu, säätelyalgoritmit, PID, MPC, sumea logiikka