Liiketoimintaprosessin ulkoistamisen kustannushyötyanalyysi transaktiokustannusteoriaan nojaten : Tapaustutkimus perinnän ulkoistamisesta - Vanninen, Susanna (My University, 2021)
Globalisaation ja teknologisen kehityksen myötä yritysten rajoista on tullut entistä hämärämmät. Kilpailuilla markkinoilla yritykset pyrkivät säästämään kustannuksia allokoimalla resurssinsa ydinosaamiseensa. Muissa toiminnoissa yritykset katsovat perinteisten rajojensa yli saavuttaakseen asiantuntemusta sekä prosessien ja suorituksen paranemista. Liiketoimintaprosessien ulkoistamisen markkinat ovat kasvaneet viime vuosikymmeninä voimakkaasti yksinkertaisista rutiininomaisista tehtävistä yhä suurempiin, monimutkaisempiin ja koulutusta vaativampiin prosesseihin, kuten taloushallintoon. Tällaisiin prosesseihin liittyy kuitenkin merkittäviä suoriutumiseen, kontrollointiin ja inhimillisen pääoman katoon liittyviä riskejä, joista syntyy transaktiokustannuksia. Se voi transaktiokustannusteorian mukaan haastaa yritysten ulkoistamispäätösten rationaalisuuden kustannussäästöjen realisoimisesta. Tämän tutkielman tavoitteena on tunnistaa liiketoimintaprosessin ulkoistamiseen liittyviä hyötyjä, riskejä ja kustannuksia ja laatia sen perusteella kustannushyötyanalyysi kohdeyrityksen ulkoistamispäätöksenteon tueksi. Tutkimuksessa tarkastellaan globaalia teknologiakonsernia, jolla on pitkä historia globaalisti hajautuneiden liiketoimintayksiköiden johtamisesta ja niitä tukevien liiketoimintaprosessien keskittämisestä palvelukeskuksiin. Konserniin kuuluva Yritys B on juuri ulkoistanut perintäprosessin ulkoiselle palveluntarjoajalle, joten nyt myös Yritys A:ssa harkitaan samaa. Laadullisessa tapaustutkimuksessa haastateltiin molempien yritysten edustajia. Toiminta-analyyttinen tutkimusote mahdollisti syvällisen ja kokonaisvaltaisen kuvan luomisen tutkimuskohteesta ja -ongelmasta. Perintä on yksi yleisimmin ulkoistetuista taloushallinnon prosesseista, jota voidaan selittää transaktiokustannusteorian perusteella. Siihen nähden perintäprosessin raskas käyttöönottoprosessi ja sitä syntyvät transaktiokustannukset tulivat tutkimuksessa yllätyksenä. Toinen mielenkiintoinen havainto oli se, että ulkoisella palveluntarjoajalla on niin korkeat hinnat, että ulkoistaminen ei välttämättä säästä kustannuksia, vaan tavoitteena on enemminkin kassavirran paraneminen. Tutkimus tukee taloudellisten mittarien lisäksi myös aineettomien tekijöiden, kuten aiempien kokemusten, prosessien vastuun uudelleen allokoinnin ja prosessien digitalisoimisen merkitystä ulkoistamispäätöksessä. Kustannushyötyanalyysin avulla ulkoistamispäätöksenteossa voidaan ottaa huomioon kokonaisvaltaisemmin myös vaikeasti rahassa mitattavia aineettomia ja yksikön ulkopuolisia vaikutuksia sekä piileviä transaktiokustannuksia.
Keywords: kustannushyötyanalyysi, transaktiokustannukset, liiketoimintaprosessien ulkoistaminen, perintä