”Näköjään minulla olikin yllättävän selkeä kuva siitä, mitä toivoisin lasten musiikinopetuksen olevan” : Musiikin ja sen eri didaktisten näkökulmien merkityksellisyys sekä opettajien valmiudet musiikinopetuksessa - Lindroos, Tim; Tikakoski, Petteri (My University, 2024)
Tutkimuksessa tarkasteltiin opettajien ja huoltajien näkemyksiä musiikin oppiaineen ja sen eri didaktisten näkökulmien merkityksellisyydestä peruskoulussa, sekä opettajien kokemia valmiuksia opettaa musiikkia. Aihetta on tärkeää tutkia, sillä musiikinopetuksessa syntyneet myönteiset kokemukset voivat muun muassa vahvistaa oppilaan itseluottamusta ja oppilaan käsitystä omista musiikillisista taidoistaan. Musiikin merkityksellisyyttä ja sen asemaa oppiaineena opetussuunnitelmassa on tärkeää tutkia, sillä opetussuunnitelman tulee vastata yhteiskunnan ajankohtaisia tarpeita ja asenteita. Opettajien valmiuksia on tärkeää tutkia, sillä ne ovat avainasemassa laadukkaan opetuksen takaamiseksi. Tutkimushypoteesin mukaan musiikki koetaan yleisesti merkitykselliseksi eivätkä opettajien ja huoltajien näkemykset siten eroa merkittävästi toisistaan.   Tutkimusaineiston keruussa käytettiin laadullismäärällisesti strukturoituja kyselylomakkeita. Kyselylomakkeet lähetettiin 23:een suomalaiseen kouluun. Tutkimukseen osallistui 24 musiikkia vähintään kerran viikossa opettavaa opettajaa sekä 45 peruskoululaisen huoltajaa. Tutkimusaineistoa käsiteltiin SPSS-ohjelmiston avulla. Opettajien ja huoltajien aineistoa tutkittiin muun muassa keskiarvovertailun avulla. Tämän lisäksi tutkimusaineistoa tarkasteltiin tarkemmin vastauskohtaisesti. Tutkimusaineiston avoimia vastauksia analysoitiin ja hyödynnettiin yksittäisten vastaajien näkemyksiä tarkastellen.  Tulokset osoittivat, että opettajien ja huoltajien näkemyksien välillä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää eroa. Tutkimustulokset olivat samansuuntaiset hypoteesin kanssa. Vastauskohtaisia eroja kuitenkin esiintyi, ja niitä tarkasteltiin lähemmin tulos- ja pohdintaosiossa. Jatkotutkimusta voisi toteuttaa esimerkiksi samoja tutkimusmenetelmiä toistaen, myös muita oppiaineita tarkastellen, musiikin aineenopettajia ja luokanopettajia vertaillen tai ottaen huomioon vastaajan musiikilliseen taustaan. Opettaja voi tutkimustulosten valossa pysähtyä reflektoimaan omia näkemyksiään ja toimintamallejaan musiikinopetuksessa.
Keywords: musiikki, musiikinopetus, opettaja, huoltaja, didaktiikka, didaktinen näkökulma, merkityksellisyys, valmiudet