Suomi-kuva retoriikan kohteena : Presidentti Alexander Stubbin julkisen puheen diskurssit kotimaiselle ja kansainväliselle yleisölle 2024-2026 - Björkstrand, Emilia (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan tasavallan presidentti Alexander Stubbin puheessa rakentuvia diskursseja sekä sitä, millaista kuvaa Suomesta niiden kautta tuotetaan eri yleisöille. Tutkimuksen aineisto koostuu vuosina 2024–2026 pidetyistä suomen- ja englanninkielisistä puheista, lausunnoista ja haastatteluista, jotka on suunnattu sekä kotimaiselle että kansainväliselle yleisölle. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia toistuvia diskursseja Stubbin puheissa esiintyy, miten niitä rakennetaan retorisin keinoin sekä miten viestintä mukautuu yleisön mukaan. Menetelmänä hyödynnetään retorista diskurssianalyysiä, joka yhdistää Norman Fairclough kehittämän diskurssianalyysin sekä retorisen analyysin näkökulmia. Analyysi kohdistuu erityisesti kielenkäyttöön, argumentaatioon ja toistuviin retorisiin rakenteisiin. Aineiston perusteella Stubbin puheista on tunnistettavissa kaksi keskeistä diskurssia: “vakaa ja yhtenäinen Suomi” sekä “vastuullinen ja aktiivinen Suomi”. Kotimaiselle yleisölle suunnatussa viestinnässä korostuvat yhteisöllisyys, luottamus ja historiallinen jatkuvuus, joita rakennetaan erityisesti me-retoriikan ja tunnepohjaisen argumentaation avulla. Kansainvälisessä kontekstissa Suomi puolestaan esitetään aktiivisena, yhteistyöhakuisena ja arvopohjaisesti toimivana valtiona, jonka ulkopolitiikka perustuu pragmaattiseen realismiin. Tulokset osoittavat, että Stubbin viestintä on sisällöllisesti johdonmukaista mutta retorisesti mukautuvaa. Samat keskeiset teemat ja argumentit toistuvat eri yhteyksissä, mutta niiden painotus ja esitystapa vaihtelevat yleisön mukaan. Tutkielma osoittaa, että presidentin puheilla on keskeinen rooli kansallisen identiteetin sekä valtion kansainvälisen toimijuuden jäsentämisessä kielen ja retoriikan kautta.
Keywords: Suomi-kuva; Alexander Stubb; puheet; haastattelut; turvallisuuspolitiikka; ulkopolitiikka; yhtenäisyys; presidentti