Supplier Code of Conductin toteutumisen seuranta suomalaisissa elintarvikealan yrityksissä - Johansson, Tiia (My University, 2021)
Vastuullinen toimittajien johtaminen on noussut tärkeäksi osaksi vastuullista liiketoimintaa ja vastuullista toimitusketjujen johtamista. Jotta yritys voi saavuttaa kokonaisvaltaisen vastuullisuuden, tulee sen jokaisen toimitusketjun jäsenen toimia kestävällä tavalla. Vastuullisen toimitusketjun takaamiseksi yritykset ovat kiinnittäneet huomiota kattavaan toimittajien arviointi- ja valintaprosessiin sekä vastuullisuusriskien hallintaan. Lisäksi yritykset ovat kehittäneet organisaatiotasoisia eettisiä käytännesääntöjä ja ohjeistuksia (Code of Conduct, CoC) sekä toimittajakohtaisia eettisiä toimintaperiaatteita (Supplier Code of Conduct, SCoC). Toimitusketjut ovat pitkiä ja monimutkaisia ja toimittajia voi olla satoja, jolloin toimittajien prosessien seuranta on haastavaa. Tämä on ongelmallista erityisesti elintarvikealalla, jossa raaka-aineita voidaan hankkia toiselta puolelta maailmaa. Vaikka toimittajat olisivat sitoutuneet noudattamaan yritysten eettisiä toimintaperiaatteita, yritykset eivät ole aina täysin varmoja niiden täysimääräisestä toteutumisesta. CoC:a ja SCoC:a koskeva tutkimus on keskittynyt niiden rakentamiseen ja sisältöön, mutta niiden implementoinnista tutkimusta ei ole yhtä paljon. Lisäksi niiden vaikutuksista ja tehokkuudesta ei ole yksimielisyyttä. Tämä tutkielma vastaakin kysymykseen ”Miten suomalaiset elintarvikealan yritykset seuraavat Supplier Code of Conduct:n toteutumista?” Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena ja aineisto on kerätty puolistrukturoidulla haastattelulla. Haastateltavana ovat valittujen kohdeyritysten vastuullisuus- ja hankintapäälliköt. Tulosten mukaan suomalaisten elintarvikeyritysten kirjalliset SCoC-ohjeistukset ovat hyvin samanlaisia ja ne sisältävät vähimmäisvaatimukset eettiseen liiketoimintaan, työntekijöiden hyvinvointiin ja turvallisuuteen, ympäristön suojeluun sekä seuraukset vaatimusten rikkomisesta. Toimittajia seurataan ja hallitaan ja siten SCoC:n toteutuminen pyritään varmistamaan toimittajien huolellisella arvioinnilla ja riskiluokittelulla, sitouttamalla toimittajat kirjallisesti SCoC:iin, sertifikaateilla, itsearvioinneilla, vuosiarvioinneilla, auditoinneilla sekä SCoC:n noudattamatta jättämisestä aiheutuvien seurauksien uhalla. Käytettävissä olevat toimenpiteet ovat perinteisiä, eikä uusia vastuulliseen toimittajan hallintaan käytettäviä keinoja tullut esiin.
Keywords: vastuullisuus, riskinhallinta, Code of Conduct, Supplier Code of Conduct