Deksmedetomidiinin käyttö lapsipotilaiden sedaatiossa - Guillaume, Samuel (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2019)
Tämä syventävä työ koostuu kahdesta osasta: kirjallisuuskatsauksesta deksmedetomidiinin käytöstä lapsipotilaiden sedaatiossa sekä tutkimusryhmämme tekemän tutkimuksen esittelystä. Tutkimuksessamme tarkasteltiin intranasaalisesti (nenän limakalvoille) LMA-MAD Nasal™-sumuttimella annostellun deksmedetomidiinin farmakokinetiikkaa ja -dynamiikkaa terveillä 1 kk-11 v ikäisillä lapsipotilailla. Tutkimme lisäksi nenän limakalvoille annostellun deksmedetomidiinin vaikutusta toisen anesteetin (tiopentaalin) tarpeeseen sedaatiota tarvitsevilla lapsipotilailla. Tutkimukseen otti osaa 50 lasta, jotka saivat 2-3 ɥg/kg deksmedetomidiinia intranasaalisesti ennen toimenpiteeseen menemistä. Verinäytteistä analysoitiin deksmedetomidiinin ja katekoliamiinien plasmapitoisuuksia eri aikapisteinä. Deksmedetomidiinin psykomotorisia vaikutuksia seurattiin käyttäen Comfort-B asteikkoa, heti ennen deksmedetomidiinin antoa ja sitten kun verinäytteitä otettiin. Samalla kirjattiin sydämen syke ja perifeerinen happisaturaatio. Näin selvitettiin intranasaalisesti annostellun deksmedetomidiinin soveltuvuutta lasten toimenpidesedaatioon. Lapsipotilailla nenän limakalvoille annostellun deksmedetomidiinin huippupitoisuus plasmassa saavutettiin 37 min ja huippuvaikutus 45 min kuluttua lääkkeen annostelusta. Huippupitoisuus ja altistus lääkkeelle pienenivät iän myötä. Nenän limakalvoille annosteltu deksmedetomidiini aiheutti merkittävän sedaation annoksella 2-3 μg/kg. Verrattuna aiempaan sedaatiomenetelmään, deksmedetomidiinin käyttö vähensi merkittävästi tiopentaalin tarvetta lapsipotilaiden sedaatiossa magneettikuvausta varten. Löydöksemme kannustavat käyttämään nenän limakalvoille annosteltua deksmedetomidiinia lapsipotilailla, jotka tarvitsevat kevyttä tai kohtalaista sedaatiota, mutta annostelusta tarvitaan lisää kliinisiä tutkimuksia. Tutkimuksesta hyväksyttiin toukokuussa 2019 julkaisu kansainväliseen vertaisarvioituun anestesiologian alan lehteen: Uusalo P, Guillaume S, Siren S, Manner T, Vilo S, Scheinin M, Saari TI. Pharmacokinetics and sedative effects of intranasal dexmedetomidine in ambulatory pediatric patients. Anesth Analg. In press