Kuluttajansuoja alustataloudessa : Tukeeko voimassa oleva kuluttajansuojalainsäädäntö kuluttajanoikeuksien toteutumista verkon markkinapaikoilla? - Tillqvist, Ellinoora (My University, 2023)
Alustatalouden palvelut ovat yleistyttyään helpottaneet kuluttajien jokapäiväistä elämää tuomalla miltei rajattomat hyödyke- ja palvelumarkkinat muutaman hiirenpainalluksen päähän. Erilaisten kaupankäyntialustojen yleistymisen myötä kuluttajat ovat päässeet nauttimaan esimerkiksi matalammista hinnoista, laajemmasta valikoimasta sekä uusista ja innovatiivisista liiketoimintamalleista. Positiivisten vaikutusten ohella alustat ovat kuitenkin tuoneet mukanaan myös lukuisia haasteita paitsi yksittäisille kuluttajille, myös koko kuluttajansuojajärjestelmälle. Tutkielman tavoitteena on selvittää, tukeeko voimassa oleva kuluttajansuojalainsäädäntö kuluttajanoikeuksien toteutumista verkon markkinapaikoilla. Tutkielmassa käytettiin sekä lainopillisia että kvalitatiivisia elementtejä. Ilmiökeskeisen lainopin keinoin tutkielmassa pyrittiin hahmottaman, analysoimaan ja systematisoimaan voimassa olevaa oikeutta alustatalousilmiön näkökulmasta. Kvalitatiivisen tutkimuksen keinoin puolestaan kerättiin tietoa kuluttajien alustatalouden markkinapaikoilla kohtaamista kuluttajaoikeudellisista ongelmista. Tutkielmassa kävi ilmi, että vaikka Omnibus-direktiivin voimaantulon myötä säädetyt kuluttajansuojalain pykälät näennäisesti kohdistuvatkin oikeisiin haasteisiin ja tarttuvat alustatalouden merkittävimpiin kuluttajaoikeudellisiin ongelmiin, eivät ne kuitenkaan onnistuneet tavoittamaan täyttä potentiaaliaan. Tarkastelun kohteena olleet lainkohdat nimittäin kipuilivat samojen vajavaisuuksien kanssa kuin merkittävä osa muistakin EU-lähtöisistä kuluttajansuojalain säännöksistä. Lisäksi myös alustatalous ilmiönä aiheutti haasteita voimassa olevalle lainsäädännölle. Koska alustatalouden kehitys ja muutos on jatkuvaa ja äärimmäisen nopeaa, on lainsäätäjän miltei mahdotonta pysyä mukana alati muuttuvassa todellisuudessa.
Keywords: kuluttajaoikeus, alustatalous, sopimusoikeus, ilmiökeskeinen lainoppi, kvalitatiivinen tutkimus