Koronainfektion aiheuttamat pitkäaikaismuutokset keuhkoissa - Lindahl, Anna; Aro, Miia; Vasankari, Tuula (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Vaikean koronavirusinfektion sairastaneista osalle jää pitkäaikaisia muutoksia keuhkojen toimintaan. Keuhkojen toiminnan poikkeavuuksista tavallisimmat ovat pienentynyt diffuusiokapasiteetti ja restriktio spirometriassa. Keuhkojen kuvantamistutkimuksissa lievät mattalasivarjostumat tai parenkyymijuosteet ovat melko yleisiä löydöksiä. Etenevä keuhkofibroosi sen sijaan on harvinainen mutta mahdollinen vaikean koronavirusinfektion seuraus. Koronavirusinfektion jälkeen pitkäaikaisia keuhko-oireita saanut potilas tulee haastatella ja tutkia huolellisesti kuten yskää tai hengenahdistusta muutenkin tutkittaessa, ja tutkimuksissa edetään suositusten mukaisesti. Tärkeintä on sulkea pois vaikeat, kiireellistä hoitoa vaativat sairaudet oireiden taustalla ja todeta mahdolliset koronainfektion provosoimat tai siihen liittymättömät sairaudet.