The relationship between earnings management, state-owned enterprises and institutional investors - Renssi, Mark (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
The underlying economics of the companies may in reality not be what financial statements tell us and one of the reasons for that is earnings management (EM). This study examines both accrualbased earnings management (AEM) and real earnings management (REM) from the perspective of Russian state-owned enterprises (SOEs). More specifically, the objective of this study is to explore whether a positive relationship between state-ownership (SO) and EM can be established in the Russian context. The secondary objective of this study is to examine whether or not the involvement of the institutional investors in the ownership structure mitigates EM in the Russian SOEs. This study will also examine whether or not the institutional investor holding decrease EM in Russian NSOEs more significantly than in Russian SOEs since the governance role of institutional investors is limited in SOEs which affects their influence over the EM practice. OLS multivariate regression models are applied in order to test the hypotheses of this study. The test will involve a separate estimation of the relationships between SO and EM, and institutional holding and EM while controlling for characteristics that might have correlation with EM. Descriptive statistics of all variables, group difference test between SOEs and POEs, and Pearson correlation matrix are also an important aspect of the empirical analysis. The empirical part of this study does not provide any significant support for the hypotheses presented in this study that resulted in rejection of all the hypotheses. In case of significant independent test variables, opposed to what expected, the relationship between SO and AEM, and the relationship between SO and REM in the Russian context for listed companies would have been negative. Moreover, opposed to what expected, the relationship between institutional holding and AEM would have in fact been positive among Russian listed SOEs.

Yrityksen taloudellinen tilanne ei ole välttämättä se, mitä tilinpäätös antaa ymmärtää ja yksi syy tähän on tuloksenjärjestely. Tämä tutkielma tutkii sekä jaksotuksiin perustuvaa tuloksenjärjestelyä että reaali tuloksenjärjestelyä Venäjän valtion omistamien yhtiöiden näkökulmasta. Tarkemmin sanoen, tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää se, että onko valtioomistajuudella ja tuloksenjärjestelyllä positiivista yhteyttä Venäjän kontekstissa. Tutkielman toissijaisena tavoitteena on selvittää se, että vähentääkö institutionaalinen osallistuminen omistusrakenteessa tuloksenjärjestelyä Venäjän valtio-omisteisissa yhtiöissä. Lisäksi, institutionaalisten sijoittajien hallinnointi rooli on valtio-omisteisissa yhtiöissä rajoitettua, mikä mahdollisesti vaikuttaa niiden vaikutusvaltaan tuloksenjärjestelyn suhteen. Tämän vuoksi tämä tutkielma tutkii myös sitä, että vähentääkö institutionaalinen omistus tuloksenjärjestelyä Venäjän ei valtio-omisteisissa yhtiöissä merkittävämmin kuin Venäjän valtio-omisteisissa yhtiöissä. Tämä tutkielma käyttää PNS-menetelmän monimuuttuja regressiota hypoteesien testaamiseen. Testi sisältää erillisen estimoinnin valtio-omistajuuden ja tuloksenjärjestelyn yhteydelle, ja institutionaalisen omistuksen ja tuloksenjärjestelyn yhteydelle. Samalla tutkimus kontrolloi ominaisuuksia, joilla saattaa olla korrellaatiota tuloksenjärjestelyyn. Kaikkien muuttujien tilastollinen kuvailu, valtio-omisteisten ja ei valtio-omisteisten yhtiöiden ryhmäerotutkimus ja Pearsonin korrelaatiomatriisi ovat myös tärkeitä empiirisen analyysin osia. Tutkielman empiria ei tuottanut tilastollista merkitsevyyttä millekkään tutkielman hypoteesille, mikä johti kaikkien hypoteesien hylkäämiseen. Tilastollisesti merkitsevien riippumattomien muuttujien tapauksessa, vastoin odotuksia, valtio-omistajuuden ja jaksotuksiin perustuvan tuloksenjärjestelyn, ja valtio-omistajuuden ja reaali tuloksenjärjestelyn välinen yhteys Venäjän pörssinoteerattujen yhtiöiden kontekstissa olisi ollut negatiivinen. Lisäksi, vastoin odotuksia, institutionaalisen omistuksen ja jaksotuksiin perustuvan tuloksenjärjestelyn väinen yhteys olisi ollut positiivinen Venäjän valtio-omisteisissa pörssinoteeratuissa yhtiöissä.
Tuloksenjärjestelyn, valtio-omisteisten yhtiöiden ja institutionaalisten sijoittajien välinen yhteys Venäjän kontekstissa