Bakteerien avulla antibiootteja mikrobi- ja syöpälääkkeiksi - Metsä-Ketelä Mikko; Siitonen Vilja; Artukka Erika (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Mikrobipohjaisilla luonnonyhdisteillä on vahva historia lääkekehityksessä. Maaperässä elävät aktinomykeetit ovat erityisen tunnettuja kyvyistään valmistaa kemiallisesti monimutkaisia bioaktiivisia yhdisteitä. Tavanomainen käyttökohde on bakteerilääkkeiden tuotto, mutta yhdisteitä käytetään yleisesti esimerkiksi myös syöpälääkkeinä, sienilääkkeinä ja loislääkkeinä. Esittelemme antibioottien historiaa ja avaamme nykyaikaisia geeniteknologiaan perustuvia menetelmiä, joiden avulla uusien yhdisteiden löytäminen on edelleen mahdollista. Tämä kehitys on johtanut useiden uusien ja eri toimintaperiaatteisiin perustuvien antibioottien löytymiseen luonnosta viime vuosien aikana. Luonnonyhdisteiden kemiallisen monimuotoisuuden jatkuva laajeneminen mahdollistaa uusien mikrobi- ja syöpälääkkeiden kehittämisen.