Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen vaateteollisuuden toimitusketjujen läpinäkyvyydessä - Lehtoranta, Hilla (My University, 2024)
Vaateteollisuus on yksi maailman suurimmista ja nopeimmin kasvavista aloista sekä samalla yksi kestävän kehityksen kannalta haastavimmista sektoreista. Paine kestävämpiin uudistuksiin on jatkuvaa: kasvava kuluttajien tietoisuus lisää vaateteollisuuden toimijoihin kohdistuvia paineita. Lohkoketjuteknologia on tuonut uudenlaisia ratkaisuja eri toimialoille kuten elintarviketeollisuuteen. Lohkoketjuteknologia nähdään yhtenä ratkaisuna myös vaateteollisuuden kohtaamiin haasteisiin. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää, miltä vaateteollisuuden nykytila näyttää ja kartoittaa lohkoketjuteknologian sovellusmahdollisuuksia tällä toimialalla. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja aineistona on käytetty lohkoketjuteknologiaa ja toimitusketjujen läpinäkyvyyttä käsittelevää tieteellistä kirjallisuutta. Tutkielman näkökulmaa rajataan tarkastelemaan toimitusketjujen epäkohtia kestävyyden näkökulmasta. Tutkielma esittelee tarkemmin lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuuksia toimitusketjuissa. Tutkimusongelmana onkin, kuinka lohkoketjuteknologiaa sovelletaan vaateteollisuuteen, sillä tästä ei ole paljoa aikaisempaa tutkimusta. Lohkoketjuteknologia tarjoaa useita hyötyjä, kuten reaaliaikaisen ja tarkan tiedonvälityksen, mikä lisää toimitusketjun luotettavuutta ja turvallisuutta. Vaateteollisuuden toimitusketjun jokaisesta vaiheesta kirjataan tieto hajautettuun järjestelmään. Teknologian avulla muut toimijat sekä kuluttajat voivat seurata tuotteiden matkaa koko toimitusketjun läpi. Tämä voi auttaa torjumaan tuoteväärennöksiä ja parantamaan tuotteiden kestävyyttä. Lohkoketjuteknologian käyttöönotto vaateteollisuuden toimitusketjuissa on vielä varhaisessa kehitysvaiheessa ja siihen liittyy erilaisia haasteita. Lohkoketjuteknologia on energiaintensiivinen teknologia, mikä voi olla haaste kestävän kehityksen näkökulmasta. Lohkoketjuteknologian implementointi edellyttää myös yritysten välistä yhteistyötä ja avoimuutta. Tutkielman tavoitteena on antaa kattava kuva lohkoketjuteknologian mahdollisuuksista edistää vaateteollisuuden toimitusketjujen läpinäkyvyyttä.
Keywords: lohkoketjuteknologia, läpinäkyvyys, vaateteollisuuden toimitusketjut