Systemaattinen kirjallisuuskatsaus toisen maailmansodan jälkeisten sotaorpojen oireista ja kuntoutuksesta - Alho, Leo (My University, 2026)
Vanhempansa menettäminen on yksi rankimpia elämäntapahtumia mitä lapsi voi kohdata. Lisäksi äkillinen, sodan aiheuttama vanhemman menetys on erilainen trauma kuin esimerkiksi sairauden kautta vanhempansa menettäminen. Sotaorvot, eli henkilöt, jotka ovat sodan takia menettäneet yhden tai molemmat vanhemmistaan, ovat alitutkittu väestöryhmä, vaikka heitä on maailmanlaajuisesti merkittävä määrä. Suomen talvi- ja jatkosodan aikana kaatui noin 90 000 henkilöä. Sotien aikana menetti yhden tai toisen vanhempansa noin 50 000 lasta. Nykyään heistä on elossa noin 15 000. Suomessa laajaa vertaisarvioitua tutkimusta sotaorpojen fyysisestä ja psyykkisestä voinnista ei olla tehty. Myös kansainvälisesti sotaorpoihin kohdistettu tutkimus on vähäistä. Tämän työn tavoitteena on laatia suomenkielinen systemaattinen kirjallisuuskatsaus, jossa selvitetään miten Suomessa ja muissa teollisuusmaissa on tutkittu sotaorpojen fyysistä ja psyykkistä vointia sekä miten heitä on kuntoutettu
Keywords: sotaorpo; surutyö; sota-altistuminen; toisen vanhemman kuolema