Luokanopettajaopiskelijoiden joukkueurheilutaustan yhteys sosiaalisiin suhteisiin - Haikonen, Aku; Laaksonen, Rasmus (My University, 2024)
Tutkielma käsittelee luokanopettajaopiskelijoiden mahdollisen joukkueurheilutaustan yhteyttä sosiaalisiin suhteisiin. Aineisto kerättiin luokanopettajaopiskelijoilta Webropol-kyselylomakkeella, josta data siirrettiin SPSS-tilastointiohjelmaan analysoitavaksi. Opiskelijat jaettiin kahteen ryhmään sen perusteella, onko vastaajalla joukkueurheilutaustaa vai ei. Ryhmien vastauksia ristiintaulukoitiin, jonka lisäksi tilastollista merkitsevyyttä mitattiin T-testillä. Tutkielma on pääosin määrällinen, mutta tarkastelun alaisena on myös tutkittavien vastaukset yhteen kyselylomakkeen avoimeen kysymykseen, jolloin tutkielmassa on mukana myös laadullinen tutkimusote. Tutkimusongelmina oli selvittää joukkueurheilutaustan yhteyttä sosiaalisiin suhteisiin, opiskelijan muun taustan yhteyttä sosiaalisiin suhteisiin ja joukkueurheilutaustan yhteyttä ystävyyssuhteiden määrään ja laatuun. Tuloksista voidaan päätellä luokanopettajaopiskelijoiden arvioivan yleisellä tasolla omia sosiaalisia taitojaan hyviksi sekä ystävyyssuhteitaan laadukkaiksi. Opiskelijat, joilla oli joukkueurheilutaustaa, kokivat ystävyyssuhteidensa määrään suuremmaksi kuin sellaiset opiskelijat, joilla ei ole joukkueurheilutaustaa. Tulokset eivät kuitenkaan olleet tilastollisesti merkittäviä. Tuloksissa on hyvä ottaa huomioon myös vastausten subjektiivisuus eli se, miten jokainen vastaaja määrittelee sosiaaliset suhteensa. Koska tämän tutkimuksen valossa luokanopettajaopiskelijat määrittelivät olevansa sosiaalisesti taitavia, olisi mielenkiintoista tutkia myös jotakin muuta ihmisryhmää samalla menetelmällä. Tällöin voisi pohtia sosiaalisten taitojen ja luokanopettajaopiskelijuuden syy-yhteyttä paremmin.
Keywords: Sosiaaliset suhteet, hyvinvointi, sosiaalinen pääoma, sosiaaliset taidot, joukkueurheilu