Alkuopettajien käytänteet lukumotivaation tukemiseen lukemaan oppimisen kynnyksellä - Koukonen, Silja (My University, 2026)
Lukemaan oppimisen kynnyksellä, motivaation tukeminen on merkittävä tekijä alkuopettajan työssä. Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella alkuopettajien lukemaan oppimaan opettamisen innostamisen keinoja. Lisäksi tarkasteltiin alkuopettajien valmiuksia motivoida lukemaan oppimisessa ja kokivatko he saavansa tarpeeksi resursseja lukemaan opettamisen motivointiin. Tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoitua teemahaastattelua käyttäen. Tutkimukseen osallistui neljä alkuopettajaa, jotka opettivat ensimmäistä luokkaa. Aineistoa analysoitiin teorialähtöisenä analyysin keinoin sekä aineistolähtöisenä induktiivisena päättelynä. Teorialähtöinen analyysi pohjautui Ryan & Decin (2000) itsemääräämisteoriaan. Tuloksia eriteltiin tuloksissa kolmen psykologisen perustarpeen kautta, joita ovat autonomia, kykenevyys ja yhteenkuuluvuus. Tuloksissa nousi esille, että alkuopettajat tukevat oppilaiden autonomian kokemusta monin eri keinoin, kuten oppilaslähtöiset työskentelymenetelmät sekä toiminnalliset opetustavat. Alkuopettajien vastauksissa ilmeni myös, että oppilaiden kykyä uskoa itseensä tuetaan systemaattisesti. Oppiminen ei perustu pelkään tekniseen harjoitteluun, vaan siihen tarvitaan oppilaan oma kokemus kykenevyydestä. Alkuopettajien lukemaan opettamisen käytännöissä nousi vahvasti lukemisen sosiaalinen ulottuvuus. Alkuopettajat käyttivät esimerkiksi monipuolisesti parilukemista, lukupiirejä, kirjavinkkausta sekä lukudiplomeita. Tuloksissa myös ilmeni, että lasten sanavarasto sekä keskittymiskyky on heikentynyt huomattavasti vuosien varrella. Alkuopettajat kokivat resurssien olevan olennainen osa lukemaan oppimisen motivointia ja tällä hetkellä he kokivat saavansa tarpeeksi resursseja. Kirjaston tuki koettiin tärkeimmäksi tekijäksi lukemaan opettamisen innostamisen tukena.
Keywords: lukumotivaatio; lukumotivoinnin menetelmät; itsemääräämisteoria; psykologiset perustarpeet; autonomia; kykenevyys; yhteenkuuluvuus; oppimisympäristö