Lisämunuaiskuoresta peräisin olevat steroidit kohdun limakalvon kudoksessa kuukautiskierron aikana - Hyvönen, Ida-Marija (My University, 2024)
Kohdun limakalvo on kohdun sisin kerros ja sen toiminta liittyy kuukautiskiertoon. Estradioli ja progesteroni ovat kohdun limakalvon tärkeimmät säätelijät kuukautiskierron aikana, mutta myös paikallisten steroidien kuten glukokortikoidien ja androgeenien on havaittu säätelevän kohdun limakalvon toimintaa. Glukokortikoideja ja androgeeneja erittyy verenkiertoon lisämunuaisen kuorikerroksesta. Steroidit diffundoituvat veren ja kudoksien välillä, mutta kudokset eivät ole vain veressä kiertävien steroidien passiivisia kohteita, koska ne pystyvät metaboloimaan steroideja eri entsyymien katalysoimissa reaktioissa. Esimerkiksi estradiolin pitoisuudessa on havaittu olevan merkittäviä eroja kohdun limakalvon kudoksen ja veren välillä. Glukokortikoideilla ja 11-ketoandrogeeneilla on havaittu olevan yhteyksiä erilaisiin lääketieteellisiin ongelmiin. Näistä steroideista löytyy kuitenkin vain vähän tutkimustietoa terveeseen kohdun limakalvoon liittyen. Tämän pro gradu -työn tarkoituksena oli selvittää, onko kahden glukokortikoidin eli kortisolin ja kortisonin tai kahden 11-ketoandrogeenin eli 11-ketotestosteronin ja 11-ketoandrosteenidionin pitoisuuksissa kuukautiskierron aikaista vaihtelua kohdun limakalvon kudoksessa. Lisäksi selvitettiin, onko kyseisten steroidien pitoisuuksissa eroja kohdun limakalvon kudoksen ja seerumin välillä. Tutkimusaineistona käytettiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa potilailta kerättyjä kohdun limakalvon kudos- ja seeruminäytteitä. Kudosnäytteet homogenoitiin, jonka jälkeen kudos- ja seeruminäytteiden sisältämät steroidit mitattiin HPLC-MS/MS-menetelmällä. Kortisolin, kortisonin ja 11-ketotestosteronin pitoisuuksissa havaittiin sekä kuukautiskierron aikaista vaihtelua kohdun limakalvon kudoksessa että eroja kohdun limakalvon kudoksen ja seerumin välillä. Minkään tutkimuskohteena olleen steroidin pitoisuudessa ei havaittu kuukautiskierron aikaista vaihtelua seerumissa. Tulokset viittaavat siihen, ettei kortisolin, kortisonin ja 11-ketotestosteronin pitoisuuksiin vaikuta pelkkä diffuusio, vaan niitä säädellään paikallisesti kohdun limakalvon kudoksessa. Tämä pro gradu -työ lisää tietoa glukokortikoidien ja 11-ketoandrogeenien pitoisuuksista ja pitoisuuksien kuukautiskierron aikaisesta vaihtelusta terveessä kohdun limakalvossa, mikä on tärkeää sairauksien tutkimiseen ja hoitomuotojen kehittämiseen liittyen.
Keywords: kuukautiskierto, kohdun limakalvo, kortisoli, kortisoni, 11-ketotestosteroni, 11-ketoandrosteenidioni