Suomen merikuljetusten huoltovarmuuskapasiteetti - Ojala Lauri; Solakivi Tomi; Helminen Reima; Kajander Sakari; Paimander Aleksi (Huoltovarmuusorganisaatio, Vesikuljetuspooli, 2025)
Tässä vuoden 2022 aikana toteutetussa hankkeessa tarkasteltiin tilastoanalyysien, haastatteluiden ja työpajojen avulla merikuljetusten riittävää huoltovarmuuskapasiteettia mm. kriittisten kuljetusten skenaarioihin peilaten. Työssä arvioitiin kuljetusketjun kriittisen merikuljetuskapasiteetin ja sen toimintavarmuuden tilaa sekä satamien lastinkäsittelykapasiteetin riittävyyttä jatkosuunnittelun pohjaksi. Lisäksi tarkasteltiin laivameklareiden sekä ulkomaisten varustamojen rooleja huoltovarmuuskriittisissä toimitusketjuissa, ja hahmoteltiin yhteistyömalleja huoltovarmuuden turvaamiseksi valtionhallinnon ja ulkomaisten varustamojen välille. Ulkomaista aluskantaa analysoitiin myös rekisterivaltion, jääluokan ja merkittävimpien varustamojen osalta. Tämä julkinen versio on tiivistelmä laajemmasta viranomaiskäyttöön tehdystä selvityksestä.