Kirjallisuuskatsaus vuosien 2007–2009 finanssikriisiin : Kriisin syyt, seuraukset ja sääntelyn rooli Yhdysvalloissa - Hörkkö, Sami (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielmassa tarkastellaan vuosien 2007–2009 finanssikriisiä Yhdysvalloissa ja sen tarkoituksena on selvittää, mitä tuolloin tehtiin väärin, mitkä tahot kriisistä olivat vastuussa sekä mitä suoria ja epäsuoria vaikutuksia kriisillä oli. Vuonna 2007 alkanutta finanssikriisiä pidetään vakavimpana takaiskuna maailmantaloudelle sitten suuren laman. Kriisi sai alkunsa Yhdysvalloissa asuntomarkkinoiden romahdettua ja sen kehittymiseen vaikuttaneet tekijät ovat tähän päivään mennessä hyvin tunnettuja. Tutkielmassa esitellään ja analysoidaan näistä merkittävimmät, kuten voimakas velkaantuminen, asuntomarkkinakupla, asuntomarkkinoihin sidotut lainamarkkinat monimutkaisine johdannaisineen, liiallinen riskinotto sekä puutteellinen sääntely. Kirjallisuuskatsauksena toteutettu tutkielma kuvailee edellä mainittujen, sekä muiden kriisiin liittyvien tekijöiden vaikutuksia tavoitteenaan selvittää vuosien 2007–2009 finanssikriisin tapahtumia. Kriisille otollisten olosuhteiden kehittymiseen kului vuosia ja kriisi oli seurausta useiden eri tekijöiden summasta. Tarkastelu painottuu tästä syystä systeemitasolle ja tutkielma kuvailee laajasti eri tekijöitä kriisin taustalla. Aiemmin mainittujen tekijöiden lisäksi esille nostetaan muun muassa luottoluokituslaitosten toiminta sekä kriisin seurauksena voimakkaasti kehittynyt stressitestaaminen. Koska finanssikriisit ovat osoittautuneet historian saatossa tietynlaisiksi normeiksi, esitellään tutkielmassa myös aiempia tunnetuimpia kriisejä, sekä pohditaan käyttäytymistaloustieteen näkökulmasta ihmisten vääristyneitä kannustimia ja päätöksenteon puutteita kriisien aiheuttajana. Tutkielma antaa yleiskuvan siitä, mistä 2000-luvun finanssikriisissä oli kyse. Samalla nähdään tarve kehittyneemmälle säännöstelylle ja turhan riskinoton karsimiselle pankki- ja rahoitustoiminnassa. Kriisi herätti päättäjät, ekonomistit ja sääntelijät pohtimaan vaadittavia uudistuksia kestävän taloudellisen toiminnan turvaamiseksi. Tämä on kiistatta välttämätöntä tulevien kriisien ehkäisemiseksi tai vähintään niiden negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi.