Web-sovellusten käytettävyyshaasteet - Salonen, Jeremias (My University, 2025)
Web-sovellusten käytettävyys on tärkeä osa niiden toimivuutta, käyttäjäkokemusta ja menestystä. Tämä tutkimus käsittelee web-sovellusten käytettävyyshaasteita, sekä keinoja niiden tunnistamiseen ja ehkäisyyn. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja siinä analysoidaan aiempien tutkimuksien pohjalta käytettävyysongelmia viidessä pääkategoriassa: käyttöliittymän, sisällön, suorituskyvyn, tyydyttävyyden ja kehityksen haasteet. Käyttöliittymän haasteet liittyvät epäselvään navigointiin sekä graafisen suunnittelun virheisiin. Sisällön haasteet puolestaan heikentävät luettavuutta ja ymmärrettävyyttä, mikä heikentää käyttäjän kykyä omaksua sovelluksessa esitettävää tietoa. Suorituskyvyn haasteet, kuten hidas vasteaika, tekevät sovelluksen käyttämisestä hitaampaa. Tyydyttävyyden haasteet korostavat käyttäjän subjektiivista käyttökokemusta ja kehityksen haasteet vaikuttavat sovelluksen ylläpitoon. Käytettävyyden haasteiden huomiotta jättäminen voi johtaa käyttäjien turhautumiseen, käyttäjien tekemien virheiden kasvamiseen, tehokkuuden heikkenemiseen ja ylläpidon vaikeutumiseen. Huono käytettävyys on yleisesti haitallista sovellukselle, mutta yksittäisten tekijöiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Tutkimus tarjoaa kattavan yleiskuvan web-sovellusten käytettävyyshaasteista, jonka avulla voi oppia tuntemaan käytettävyyshaasteiden eri kategoriat. Tutkimuksen tuloksissa korostuu, että käytettävyyshaasteet ovat ehkäistävissä tai korjattavissa kehityksen aikana, mikäli ne tunnistetaan riittävän aikaisin. Iteratiivinen käyttäjätestaus on erityisen tärkeä käyttäjäpalautteen keräämisessä ja siten haasteiden tunnistamisessa.
Keywords: käytettävyys, web-sovellukset, käyttöliittymäsuunnittelu