Kognitiiviset vinoumat ja heuristiikat yritysostojen integraatiovaiheen taloudellisessa päätöksenteossa - Blomqvist, Olavi (My University, 2023)
Organisaatiot toteuttavat yritysostoja kasvattaakseen liiketoimintaansa erilaisissa strategisissa konteksteissa. Yritysostoja hyödynnetään kasvun välineenä silloin, kun kasvua voidaan saavuttaa nopeammin orgaanisen kasvun sijaan. Jotta organisaatiot saavuttavat tavoitteensa yritysostoissa, tulee niiden tehdä yritysten välinen taloudellisesti kannattava integraatio. Integraation aikana tehtäviä muutoksia arvioidaan usein jo ennen yritysostojen toteuttamista, mutta myös yritysostojen integraatiovaiheessa joudutaan tekemään päätöksiä synergioita tuottavista eristä. Jokaisessa tilanteessa päätöksenteko ei ole rationaalista, vaan se voi olla myös rajoitetusti rationaalista, sisältäen heuristiikkoja ja kognitiivisia vinoumia. Tutkimuskirjallisuuden perusteella heuristiikat ovat neutraali vaikute ja kognitiiviset vinoumat negatiivinen vaikute päätöksenteon lopputuloksille. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten kognitiiviset vinoumat ja heuristiikat esiintyvät yritysostojen integraatiovaiheen taloudellisessa päätöksenteossa. Lisäksi tutkielmassa selvitetään, jos päätöksenteosta tehdään havaintoja, miksi kyseistä päätöksentekoa on esiintynyt ja mihin se on johtanut. Heuristiikat määritellään päätöksiä nopeuttaviksi menetelmiksi, joita hyödynnetään ajallisen niukkuuden tai tiedon käsittelyn rajallisuuden takia. Kognitiiviset vinoumat ovat päätelmiä, jotka ovat systemaattisesti vääristyneitä suhteessa johonkin osaan objektiivisesta todellisuudesta, jotka usein ilmenevät heuristisessa päätöksenteossa. Yritysostojen taloudellisiksi päätöksiksi on valittu integraatiovaiheessa synergiaetuja tuottavat päätökset. Aikaisemmassa tutkimuskirjallisuudessa kiinnostuksen kohde on ollut kognitiivisten vinoumien ja heuristiikkojen havainnoinnissa ennen yritysostoa sekä yleisissä strategisissa päätöksissä. Tutkielma on laadullinen usean organisaation tapaustutkimus, jonka tutkimusote on toiminta analyyttinen. Tutkielma on toteutettu neljän yritysostoihin erikoistuneen henkilön teemahaastatteluna neljässä eri organisaatiossa. Jokainen näistä hankkii useita pieniä yrityksiä vuodessa, joihin liittyvää päätöksentekoa tarkkaillaan. Tutkielma on luonteeltaan poikkitieteellinen ja siinä hyödynnetään laskentatoimen, johtamisen, käyttäytymistaloustieteiden sekä psykologian tutkimuksia. Tutkielman aihe on relevantti, koska aikaisempaa tutkimusta vastaavanlaisessa kontekstissa ei ole tehty riittävästi. Laskentatoimen tutkimukset ottavat usein yksisuuntaisen näkökulman yritysostojen tarkkailuun ja merkittävä osa yritysostoista on nähty epäonnistuvan, mikä voi osittain myös johtua rajoitetusti rationaalisesta päätöksenteosta. Johtopäätöksenä todetaan, että päätöksenteko on integraatiovaiheessa kognitiivisesti vinoutunutta ja heuristista, vaikka yritykset tekevät useita yritysostoja lähes samoilla menetelmillä ja tavoitteilla. Kognitiiviset vinoumat ovat tilanne- ja organisaatiosidonnaisia ja niitä esiintyy etenkin silloin, kun päätöksiä tehdään intuitiivisesti. Integraatiovaiheen kognitiivisia vinoumia esiintyy kuusi ja heuristiikkoja esiintyy kaksi. Kognitiivisilla vinoumilla on taloudellisesti negatiivisia vaikutuksia ja heuristiikoilla on hidastava vaikutus yritysoston integraatiossa. Organisaatiot oppivat heuristista päätöksentekoa ja osittain myös kognitiivisesti vinoutunutta päätöksentekoa toteuttaessaan useita yritysostoja.
Keywords: Kognitiivinen vinouma, heuristiikka, yritysosto, integraatio, taloudellinen päätöksenteko, intuitio